Ιταλία: Διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης

default image

Ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ανέλαβε και επίσημα τη σκυτάλη επιχειρώντας να βγάλει την Ιταλία από το μετεκλογικό χάος. Πρόκειται να κάνει δεκτούς τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο πρόεδρος της δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο άρχισε επίσημα διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το προεδρικό μέγαρο επισκέφθηκαν πρώτοι οι πρόεδροι της βουλής και της γερουσίας. “Το να σχηματιστεί κυβέρνηση αποτελεί προτεραιότητα”, είπε ο Γκράσο μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο.

Σήμερα περνά τις πύλες του Κυρηνάλιου Μεγάρου ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ζητώντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οπως διαμορφώνονται τα πράγματα, το πιθανότερο είναι πως ο Μπερσάνι θα κατορθώσει να προχωρήσει στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, με τη “μερική” στήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων.

Από την πλευρά της, η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πρόκειται πιθανώς να παρουσιαστεί στο προεδρικό μέγαρο μαζί με την Λέγκα του Βορρά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι δύο δυνάμεις θα ταχθούν υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις -εκτός του Κινήματος 5 Αστέρων (M5S)- Ως εναλλακτική θα προτείνουν την άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Το Κίνημα 5 Αστέρων αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον Μπέπε Γκρίλο, ο οποίος συνεχίζει να αρνείται κάθε συνεργασία με τα λεγόμενα «παραδοσιακά κόμματα» και προειδοποιεί ότι θα διαγράψει τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κινήματος που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης σε ενδεχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ, Το Βήμα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα