Ιταλία: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι

A view of the Italian parliament as Italian Prime Minister Paolo Gentiloni gives his first speech as premier at the lower house where he will later face a confidence vote, in Rome Tuesday, Dec. 13, 2016. Paolo Gentiloni, a Democrat formerly serving as foreign minister, formed Italys new government Monday, keeping several key ministers from the coalition of Matteo Renzi, who resigned last week. (AP Photo/Alessandra Tarantino)
A view of the Italian parliament as Italian Prime Minister Paolo Gentiloni gives his first speech as premier at the lower house where he will later face a confidence vote, in Rome Tuesday, Dec. 13, 2016. Paolo Gentiloni, a Democrat formerly serving as foreign minister, formed Italys new government Monday, keeping several key ministers from the coalition of Matteo Renzi, who resigned last week. (AP Photo/Alessandra Tarantino) AP

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να συνδέσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την έγκριση του νέου νόμου για τον εμβολιασμό παιδιών

Η κυβέρνηση του Πάολο Τζεντιλόνι έλαβε το βράδυ της Πέμπτης ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή, με 305 ψήφους υπέρ, 147 κατά, και 2 αποχές.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός αποφάσισε να συνδέσει την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης με την έγκριση του νέου νόμου για τον εμβολιασμό των παιδιών στην Ιταλία. Η τελική ψηφοφορία για το πράσινο φως στο σύνολο του νόμου, πάντως, αναμένεται σήμερα το μεσημέρι.

Από την έναρξη του επόμενου σχολικού έτους, για να μπορούν να εγγράφονται στα ιταλικά σχολεία τα παιδιά, θα πρέπει να έχουν κάνει υποχρεωτικά δέκα εμβόλια. Τα εμβόλια της πολιομυελίτιδας, της ηπατίτιδας Β, του τετάνου, της ιλαράς, της ανεμοβλογιάς, της ερυθράς, του κοκκύτη, της διφθερίτιδας, της παρωτίτιδας και αιμόφιλου ινφλουέντας τύπου Β θα ολοκληρωθούν σε δύο χορηγήσεις.

Σε ό,τι αφορά άλλα τέσσερα εμβόλια - κατά του μηνιγγιτιδοκόκκου Β και Γ, του πνευμονιοκόκκου και του ρότα ιού - οι γονείς θα παροτρύνονται, με ειδικές εκστρατείες, να εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Όλα τα παραπάνω εμβόλια θα προσφέρονται δωρεάν από το εθνικό σύστημα υγείας και θα μπορούν να γίνονται και στα φαρμακεία.

Στους γονείς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 500 ευρώ, αλλά δεν προβλέπεται η απώλεια της κηδεμονίας, ένα μέτρο που είχε συμπεριληφθεί στην αρχική διατύπωση του νόμου.

Όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα μπορούν να εγγράφονται σε παιδικούς σταθμούς. Θα επιτρέπεται η εγγραφή στο δημοτικό σχολείο, αλλά οι γονείς των παιδιών θα πρέπει να υπογράφουν συγχρόνως υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρουν ότι εννοούν να προχωρήσουν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στον εμβολιασμό τους. Σε περίπτωση που δεν το πράξουν, θα τους επιβάλλεται πρόστιμο.

Όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, βάσει του νόμου, θα πρέπει υποχρεωτικά να εμβολιαστούν και τα παιδιά που έφτασαν στην Ιταλία ως ασυνόδευτοι μετανάστες και πρόσφυγες.

Το κίνημα Πέντε Αστέρων εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του στην σύνδεση της έγκρισης του νόμου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. To κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο ήθελε να παραμείνουν υποχρεωτικά μόνον τέσσερα εμβόλια: πολιομυελίτιδας, ηπατίτιδας Β, τέτανου και διφθερίτιδας. Ο επικεφαλής της κεντροαριστεράς, όμως, Ματτέο Ρέντσι, απάντησε ότι «ο νόμος αυτός δεν είναι μια μάχη που ανήκει στην Δεξιά ή στην Αριστερά. Αφορά την υγεία των παιδιών μας, και πρέπει να κινηθούμε με γνώμονα την σοβαρότητα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Alessandra Tarantino)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ιταλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στα 'μαχαίρια' Ιταλία - Ουγγαρία για τους πρόσφυγες

Η ιλαρά θερίζει ξανά χάρη στο αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ιταλία: Ανακούφιση για τη κρατική διάσωση δύο τραπεζών

SHARE:

24Media Network