Ιταλικός Τύπος: Ο Τζουζέπε Κόντε υποψήφιος πρωθυπουργός

Ιταλικός Τύπος: Ο Τζουζέπε Κόντε υποψήφιος πρωθυπουργός
Φωτογραφία από τις ιταλικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης προβάλουν τον Τζουζέπε Κόντε (εμφανίζεται κάτω δεξιά στη μέση) υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού AP

Ο Τζουζέπε Κόντε του Κινήματος Πέντε Αστέρων φέρεται -σύμφωνα με την Corriere della Sera- να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για να λάβει το αξίωμα του Πρωθυπουργού

Ο Τζουζέπε Κόντε του Κινήματος Πέντε Αστέρων προβάλλεται ευρέως από τον ιταλικό Τύπο για τη θέση του πρωθυπουργού της Ιταλίας.τον οποίο τα Πέντε Αστέρια και η Λέγκα επέλεξαν ως νέο πρωθυπουργό της χώρας

Πενήντα τεσσάρων ετών, καταγόμενος από την Απουλία της Κάτω Ιταλίας, χωρισμένος και πατέρας ενός αγοριού δέκα ετών, ο Κόντε είναι καθηγητής Νομικής στη Φλωρεντία και διατηρεί γνωστό δικηγορικό γραφείο στην Ρώμη. Όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, συνέγραψε το πρόγραμμα των Πέντε Αστέρων για τον τομέα της δικαιοσύνης και ο Λουίτζι Ντι Μάιο τον είχε επιλέξει -την παραμονή των εκλογών της 4ης Μαρτίου- ως μελλοντικό υπουργό Δημόσιας Διοίκησης στην κυβερνητική ομάδα που πρότεινε το κίνημά του.

Ο Κόντε έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Βιέννη, στο Παρίσι (Σορβόνη) και στη Νέα Υόρκη. Τους τελευταίους μήνες έχει υπογραμμίσει με έμφαση ότι στην Ιταλία πρέπει να καταργηθούν εκατοντάδες άχρηστοι νόμοι και να ενισχυθεί η καταπολέμηση της διαφθοράς, μια από τις κύριες πληγές του κρατικού μηχανισμού. Τάσσεται, επίσης, υπέρ της αναθεώρησης της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, η οποία ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι.

Πριν συμπορευθεί με το κίνημα Πέντε Αστέρων, ο Κόντε, όπως τονίζουν πολλοί ιταλοί σχολιαστές (και φέρεται να δήλωσε και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι), είχε φιλική σχέση με την πρώην υπουργό υπεύθυνη για τις θεσμικές αλλαγές Μαρία Έλενα Μπόσκι, ένα από τα ισχυρότερα ονόματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Η κύρια άποψή του Κόντε όμως είναι ότι «αποδεικνύεται χρήσιμο να κρίνουμε μια πολιτική δύναμη βάσει των θέσεών της για τα κύρια δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες» και «ανάλογα με την ικανότητά της να επεξεργάζεται προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται χρήσιμα για τους πολίτες».

Πάντως, σύμφωνα με την Corriere della Sera, ο ιταλός πρόεδρος φέρεται να έχει εκφράσει την προτίμησή του να αναλάβει την πρωθυπουργία ένα πρόσωπο με πολιτική εμπειρία.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση των δυο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων της χώρας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Αν όλα ακολουθήσουν τις μέχρι τώρα προβλέψεις, τα δυο κόμματα θα παρουσιάσουν στον Ιταλό πρόεδρο την σύνθεση της νέας τους κυβέρνησης και ο Ματαρέλα αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα