Κακό μάτι: Ποιοι λαοί πιστεύουν στην ύπαρξη του - Η θέση της Ελλάδας

Κακό μάτι: Ποιοι λαοί πιστεύουν στην ύπαρξη του - Η θέση της Ελλάδας

Κακό μάτι, βασκανία, μάτιασμα: Μπορείς να το πεις με πολλούς τρόπους αρκεί να θες να πιστέψεις στην ύπαρξη του. Η Ελλάδα για άλλη μία φορά κάνει την διαφορά...

Καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα” αναφέρει μία λαϊκή παροιμία και στην Ελλάδα χάρη στο “κακό το μάτι” μας “βγήκε το όνομα” ως του ευρωπαϊκού λαού που πιστεύει περισσότερο στην βασκανία.

Πρωτιά για την Ελλάδα

ADVERTISING

Συγκεκριμένα όπως έδειξε πανευρωπαϊκή έρευνα της PEW (στοιχεία της είχε φιλοξενήσει πρόσφατα το NEWS24/7) το 66% των Ελλήνων πιστεύουν στο κακό το μάτι και στο “μάτιασμα” ποσοστό που μας κατατάσσει στην πρώτη θέση της Ευρώπης μαζί με τους Λεττονούς. Πιο κάτω από τους Έλληνες βρίσκονται λαοί όπως οι Ουκρανοί (60%), οι Αρμένιοι (59%), οι Μολδαβοί (57%), οι Ρώσοι (56%) και οι Βούλγαροι (55%).

Κακό μάτι: Ποιοι λαοί πιστεύουν στην ύπαρξη του - Η θέση της Ελλάδας

Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμη και στην γειτονική, και επίσης ορθόδοξη, Σερβία το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο από την Ελλάδα και κινείται στα επίπεδα του 41%, λίγο πιο κάτω από την Ρουμανία (44%). Την πρωτιά της Ελλάδας θα μπορούσαν, πιθανόν, να αμφισβητήσουν χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (π.χ. Αλβανία, π.Γ.Δ.Μ.) οι οποίες όμως δεν συμπεριλήφθησαν στην έρευνα της PEW, όπως και η Τουρκία, η πατρίδα της “θαλασσιάς χάντρας”.

Στον αντίποδα βρίσκονται λαοί της Δυτικής Ευρώπης με χαμηλά διψήφια ποσοστά ενώ στην Σκανδιναβία συναντάμε και μονοψήφια ποσοστά. Συγκεκριμένα σε Σουηδία και Δανία το ποσοστό των ανθρώπων που πιστεύουν στο “κακό μάτι” είναι 9%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Έρευνα: Οι Έλληνες δηλώνουν πως έχουν τον ανώτερο πολιτισμό αλλά πιστεύουν και στο κακό μάτι

SHARE:

24Media Network