Καναδάς: Οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 27 εκατομμύρια στρέμματα το 2023

Καναδάς: Οι πυρκαγιές έκαψαν περισσότερα από 27 εκατομμύρια στρέμματα το 2023
Φωτιά στον Καναδά (φωτό αρχείου) 2023 Corey Hardcastle/ap

Πάνω από 200 δασικές πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά, ενώ οι 82 είναι εκτός ελέγχου. Στρατός και Αμερικανοί πυροσβέστες σπεύδουν να βοηθήσουν στη Νέα Σκωτία.

Περισσότερα από 27 εκατομμύρια στρέμματα κάηκαν στον Καναδά το 2023, οκταπλάσια έκταση σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της χώρας, την οποία σαρώνουν περισσότερες από 200 ενεργές πυρκαγιές.

Μετά τον δυτικό Καναδά και της επαρχίες Αλμπέρτα και Σασκάτσουαν στις αρχές Μαΐου, ήρθε η σειρά των ανατολικών περιοχών και της επαρχίας της Νέας Σκωτίας να πληγούν από “πρωτοφανείς φωτιές“.

Η κυβέρνηση έστειλε τον στρατό σήμερα στη Νέα Σκωτία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και περισσότεροι πυροσβέστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα φθάσουν στην περιοχή για την κατάσβεσή τους στις αρχές του καλοκαιριού, ανακοίνωσε ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μπιλ Μπλερ.

“Οι καιρικές συνθήκες σε αυτήν τη χρονική περίοδο είναι απολύτως πρωτοφανείς και προφανώς αποτελούν λόγο ανησυχίας”, δήλωσε.

Σήμερα μαίνονται 211 δασικές πυρκαγιές στη χώρα και 82 είναι εκτός ελέγχου, διευκρίνισε.

Η έλευση ενός κύματος καύσωνα και σφοδρών ανέμων στα ανατολικά θα μπορούσε να προκαλέσει “ακραία συμπεριφορά των πυρκαγιών”, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Στη Νέα Σκωτία, που είναι το επίκεντρο όλων των ανησυχιών τις τελευταίες ημέρες, 16 πύρινα μέτωπα παρέμεναν ενεργά σήμερα. Ένα εξ αυτών έφθασε στο προάστιο της μεγαλύτερης πόλης της επαρχίας, του Χάλιφαξ, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν περιοχές βορειοδυτικά της πόλης και 16.000 άνθρωποι να απομακρυνθούν από τις εστίες τους. Η φωτιά φαίνεται ότι πλέον έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο.

Ωστόσο μια άλλη πυρκαγιά κοντά στη λίμνη Μπάρινγκτον παραμένει εκτός ελέγχου αφού κατέκαψε 200.000 στρέμματα. Είναι η μεγαλύτερη φωτιά που έχει καταγραφεί στην επαρχία.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι έλαβαν εντολή να εκκενώσουν την περιοχή αυτή στις αρχές της εβδομάδας, δεδομένης της εξάπλωσης των πυρκαγιών.

Είμαστε πολύ μακριά από το να ξεμπλέξουμε. Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε μια πολύ επικίνδυνη και ασταθή κατάσταση. Χρειαζόμαστε τη Μητέρα Φύση στο πλευρό μας σε αυτό”, δήλωσε ο Ντέιβιντ Στιβς, του υπουργείου Φυσικών Πόρων της Νέας Σκωτίας.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές που σαρώνουν την επαρχία εδώ και τρεις ημέρες έφθασε στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ, προκαλώντας έξαρση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πολιτεία Νιού Τζέρσι και σε ορισμένες περιοχές στην Πενσυλβάνια.

Στον δυτικό Καναδά, περισσότερα από 60 πύρινα μέτωπα μαίνονται ακόμη στην Αλμπέρτα, έναν μήνα μετά την κήρυξη έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών και άλλα 20 στην Σασκάτσουαν.

Ο Καναδάς ο οποίος επηρεάζεται πολύ πιο γρήγορα από την υπερθέρμανση του πλανήτη σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία καιρικά φαινόμενα, των οποίων η ένταση και η συχνότητα αυξάνονται από την κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα