Κατά του αγωγού Nord Stream 2 ο Βέμπερ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ AP

Όλα τα μέσα για να σταματήσει τον αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, προτίθεται να χρησιμοποιήσει ο επικεφαλής του ΕΛΚ και υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, σε περίπτωση που εκλεγεί.

Ο Γερμανός επικεφαλής των Ευρωπαίων συντηρητικών, Μάνφρεντ Βέμπερ, εξέφρασε την αντίθεσή του στο σχέδιο του αγωγού Nord Stream 2 και υποσχέθηκε ότι θα προσπαθήσει να το «σταματήσει» αν γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε την Μ. Τρίτη στην Πολωνία.

«Είμαι εναντίον αυτού του σχεδίου. Ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο αντί να τη μειώνει», δήλωσε ο Βέμπερ στην πολωνική εφημερίδα Polska Times, σύμφωνα με το αρχικό κείμενο στα αγγλικά που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα χρησιμοποιήσω όλα τα νομικά εργαλεία --για παράδειγμα έχουμε τώρα την οδηγία που μόλις ψηφίστηκε-- ώστε να εξετάσουμε όλα τα μέσα για να σταματήσουμε τον Nord Stream 2», επέμεινε ο ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), πρώτης δύναμης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου.

ADVERTISING

Αυτό το πολύ αμφιλεγόμενο σχέδιο αγωγού, διαχειρίζεται ο ρωσικός γίγαντας Gazprom και θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Στις αρχές Απριλίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την πορεία του αγωγού. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όλοι οι αγωγοί με προέλευση τρίτες χώρες, περιλαμβανομένου του Nord Stream 2, πρέπει να τηρούν τους κανόνες της ΕΕ.

«Είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξουν στο μέλλον πολλές συζητήσεις γι΄αυτό, από τον πρόεδρο της Επιτροπής, συζητήσεις δύσκολες ίσως με άλλους ηγέτες, της Γερμανίας, της Γαλλίας ή άλλων (…) Αν το σκεφθούμε με ένα ευρωπαϊκό πνεύμα είναι προφανές πως έχουμε ανάγκη μια μεγαλύτερη ανεξαρτησία όσον αφορά το ρωσικό αέριο», δήλωσε ο υποψήφιος για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, χωρίς να διευκρινίζει περαιτέρω.

Το σχέδιο, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2019, συνδέει τον όμιλο Gazprom, που είναι πλειοψηφικός στο σχέδιο, με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις: τις γερμανικές Wintershall και Uniper, την αγγλο-ιρλανδική Shell, τη γαλλική Engie και την αυστριακή OMV.

Περισσότερα από 800 χλμ. του αγωγού, από τα 1.200 που προβλέπονται ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία, έχουν ήδη κατασκευαστεί.

Ήδη ευαίσθητο για τους Ευρωπαίους, όπου προσκρούει στην έντονη αντίθεση χωρών της ΕΕ με πρώτη τη Βαρσοβία, το θέμα έχει λάβει μια άλλη έκταση καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν εντατική εκστρατεία κατά του Nord Stream 2.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κομισιόν, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η απάντηση Βέμπερ στις κατηγορίες περί ανθελληνισμού - Νέα επίθεση Μητσοτάκη σε Τσίπρα για ΧΑ

Ο Μητσοτάκης υποδέχεται το Βέμπερ στην Αθήνα με το βλέμμα στα πρωτογενή

SHARE:

24Media Network