Καταδικάστηκαν Σουηδοί δημοσιογράφοι

Καταδικάστηκαν Σουηδοί δημοσιογράφοι

Οι Σουηδοί φωτορεπόρτερ Γιόχαν Πέρσον και δημοσιογράφος Μάρτιν Σίμπιε καταδικάστηκαν από δικαστήριο της Αιθιοπίας σε 11 χρόνια κάθειρξη. Ένοχοι για υποστήριξη τρομοκρατίας και παράνομη είσοδο στη χώρα

Δικαστήριο της Αιθιοπίας καταδίκασε δύο σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία ότι βοήθησαν και προώθησαν το απαγορευμένο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν και ότι εισήλθαν στην χώρα παράνομα.

"Το δικαστήριο καταδίκασε αμφότερους τους εναγόμενους σε 11 χρόνια κάθειρξης. Εξετάσαμε και τα δύο κατηγορητήρια...και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αρμόζουσα απόφαση", είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Σεμσού Σιργκάγκα.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον συνελήφθησαν τον Ιούλιο όταν εισήλθαν στην επαρχία Όγκαντεν της Αιθιοπίας από την ημι-αυτόνομη περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας μαζί με μια ομάδα ανταρτών του Μετώπου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο δημοσιογράφοι κοίταξαν ανέκφραστοι τον δικαστή κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ενώ στο δικαστήριο δεν παρευρίσκονταν συγγενείς τους.

Η καταδικαστική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη Σουηδία. Έντονα αντέδρασε ο σουηδικός Τύπος την περασμένη εβδομάδα που το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις.

Ο δικηγόρος των δημοσιογράφων είπε ότι οι πελάτες του εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση και ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα να ζητήσουν την απονομή χάριτος.

SHARE:

24Media Network