Καταλονία: 90% υπέρ της ανεξαρτησίας

Καταλονία: 90% υπέρ της ανεξαρτησίας
In this photo taken on Sunday Sept. 10, 2017, people demonstrate carrying "esteladas" or independence flags ahead of the Catalan National Day in Barcelona, Spain, Sunday Sept. 10, 2017. A confrontation between the central government in Madrid and independence movements in the wealthy northeastern Catalonia region has been gripping Spain for weeks. The conflict is due to come to a head on Sunday Oct. 1, 2017 when Catalonia intends to hold a regional ballot on whether to break away from the rest of Spain, despite government efforts to stop a vote being held. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP Photo/Emilio Morenatti

Υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας τάχθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, ωστόσο επισήμως συμμετείχε το 42,3% του συνολικού πληθυσμού

Το 90% των ψήφων, όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα, συγκέντρωσε το “ναι” στην ανεξαρτησία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της καταλανικής κυβέρνησης, τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη διαδικασία συμμετείχαν περίπου 2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των 5,34 εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Καταλονία.

Ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Ζόρντι Τουρούλ ανέφερε ότι τα 2,02 εκατομμύρια που ψήφισαν στο δημοψήφισμα της Κυριακής τάχθηκαν υπέρ του «ναι», στο ερώτημα :«θέλετε η Καταλονία να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή της Δημοκρατίας;».

Η διαδικασία έγινε χωρίς να εκπληρώνονται όλα τα κριτήρια που εγγυώνται την αξιοπιστία της, όπως διαφανείς εκλογικούς καταλόγους, ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή, μυστική ψηφοφορία, αφού το ισπανικό κράτος έβαλε στο στόχαστρο όλες τις υποδομές που θα επέτρεπαν μια ορθή διαδικασία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καταλανικής κυβέρνησης, 176.000 άνθρωποι ψήφισαν «όχι», ενώ από το δημοψήφισμα—τη διεξαγωγή του οποίου είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο—απείχαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Καταλονία μοιράζεται σχεδόν εξίσου ανάμεσα στους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας και εκείνους που θέλουν την παραμονή της περιοχής στην Ισπανία. Το 80% θα ήθελε να διεξαχθεί ένα νόμιμο δημοψήφισμα, με τη συμφωνία του ισπανικού κράτους, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες.

( Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφία:AP Photo/Emilio Morenatti)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα