Καταλονία: Μνήμες του Φράνκο ανακαλεί η ισπανική κυβέρνηση

Two girls, one with a Catalan independence flag wrapped on her shoulders walks together with another one with a Spanish flag as demonstrators gather in downtown Barcelona, Spain, Tuesday Oct. 3, 2017. Thousands of people are demonstrated in Barcelona in protest at what they say was police brutality during a referendum on Catalonia's secession from Spain that was previously declared illegal by Spain's Constitutional Court.(AP Photo/Santi Palacios)
Two girls, one with a Catalan independence flag wrapped on her shoulders walks together with another one with a Spanish flag as demonstrators gather in downtown Barcelona, Spain, Tuesday Oct. 3, 2017. Thousands of people are demonstrated in Barcelona in protest at what they say was police brutality during a referendum on Catalonia's secession from Spain that was previously declared illegal by Spain's Constitutional Court.(AP Photo/Santi Palacios) AP

Αντιδράσεις για τη δήλωση στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο αναφέρθηκε σε έναν Καταλανό πρόεδρο, που συνελήφθη και κατόπιν εκτελέστηκε. Κατά της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας, η δήμαρχος Βαρκελώνης

Ένας εκπρόσωπος τύπου του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος της Ισπανίας, ο Πάμπλο Κασάντο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, την Δευτέρα, στη χώρα, καθώς προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα μπορούσε να «καταλήξει» όπως ένας από τους προκατόχους του που είχε προβεί στην ανακήρυξη του Κράτους της Καταλονίας, ο οποίος συνελήφθη το 1934 και κατόπιν τον εκτέλεσαν πυροβολώντας τον το 1940 υπό τον Φράνκο.

«Η ιστορία, δεν πρέπει να την επαναλαμβάνουμε, ελπίζουμε ότι αύριο δεν θα υπάρξει καμία ανακήρυξη διότι εκείνος που θα ανακήρυττε (ένα ανεξάρτητο Κράτος) θα μπορούσε να καταλήξει όπως εκείνος που το έκανε πριν από 83 χρόνια» είπε ενώπιον δημοσιογράφων ο Πάμπλο Κασάντο, υπεύθυνος επικοινωνίας του Λαϊκού Κόμματος (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

Την 6η Οκτωβρίου του 1934 ο πρόεδρος της Καταλονίας Λιουίς Κομπάνις προέβη στην ανακήρυξη του «Καταλανικού Κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ισπανίας».

Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 30 ετών. Του χορηγήθηκε αμνηστία τον Φεβρουάριο του 1936 μετά τη νίκη του Λαϊκού Μετώπου και ανέλαβε εκ νέου καθήκοντα προέδρου της Καταλονίας έως τα τέλη του εμφυλίου, το 1939.

Κατόπιν κατέφυγε στη Γαλλία για να συλληφθεί από τη Γκεστάπο το 1940 προτού τον πυροβολήσουν και τον σκοτώσουν στη Βαρκελώνη στρατιώτες του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο.

Μια δημοσιογράφος ρώτησε τον Κασάντο εάν αναφερόταν στη σύλληψη και την εκτέλεση του Λιουίς Κομπάνις.

Χαμογελώντας, ο Κασάντο απάντησε, αναφέροντας τους Καταλανούς αυτονομιστές:

«Αυτό που τους φαίνεται ως μια επική ημερομηνία, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, είχε μια απάντηση και εγώ δεν είμαι ιστορικός ούτε μελλοντολόγος, πήρα το θάρρος να κάνω μια αναφορά στην επέτειο της 6ης Οκτωβρίου (σ.σ την ανακήρυξη από τον Κομπάνις το 1934) την οποία αναφέρουν πολλοί και είχαν σκεφθεί να συμπέσει με τη δική τους ανακήρυξη».

Οι δηλώσεις του Κασάντο πυροδότησε αμέσως αντιδράσεις στην Καταλονία. Το καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο την ανέδειξε ως τη δήλωση της ημέρας, ενώ υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή θέματα στο Twitter.

Κατά της μονομερούς ανακήρυξης ανεξαρτησίας η δήμαρχος Βαρκελώνης

Η δήμαρχος της Βαρκελόνης Άντα Κολάου τάχθηκε ενάντια σε μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, ζητώντας από την ισπανική κυβέρνηση να αποσύρει τις αστυνομικές ενισχύσεις που έχει στείλει στην περιοχή.

«Τα αποτελέσματα (του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου) δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας», τόνισε η αριστερή δήμαρχος της Καταλανικής πρωτεύουσας.

(Φωτό: AP Photo/Santi Palacios)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Καταλονία, Δημοψήφισμα Καταλονίας
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η 'μυστική' συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Καταλονίας

ΤΑΖ: Καταλονία όπως... Ελλάδα;

Πουτζντεμόν: Η Καταλονία θα εφαρμόσει τη νομοθεσία για το δημοψήφισμα

SHARE:

24Media Network