Καταλονία: Νέο ένταλμα κατά του Πουτζντεμόν – “Στο σκαμνί” 25 αυτονομιστές πολιτικοί

Καταλονία: Νέο ένταλμα κατά του Πουτζντεμόν – “Στο σκαμνί” 25 αυτονομιστές πολιτικοί
Συγκρούσεις στη Βαρκελώνη για τις διώξεις των αυτονομιστών AP/ Manu Fernandez

Διεθνές ένταλμα για σύλληψη του αυτονομιστή πρώην ηγέτη της Καταλονίας έλαβε η Φινλανδία, όπου βρίσκεται απ' την Πέμπτη. Επεισόδια ξέσπασαν στη Βαρκελώνη μετά τις νέες διώξεις σε βάρος αυτονομιστών πολιτικών

Αντιμέτωπος με σύλληψη στη Φινλανδία βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, καθώς οι φινλανδικές Αρχές έλαβαν διεθνές ένταλμα σύλληψής του, που εκδόθηκε με αίτημα της Ισπανίας.

Μιλώντας σήμερα στον ισπανικό ραδιοσταθμό Catalunya Radio, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Jaume Alonso-Cuevillas, είπε ότι ο πελάτης του σκοπεύει να εμφανιστεί αυτοβούλως στη φινλανδική αστυνομία.

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας, που αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο λίγο μετά τις δραματικές εξελίξεις με την κήρυξη της ανεξαρτησίας, έφτασε στη Φινλανδία την Πέμπτη προκειμένου να συναντήσει κάποιους βουλευτές και να παραστεί σε ένα συνέδριο.

Την Παρασκευή, το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι συνολικά 25 αυτονομιστές πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Πουτζντεμόν, θα δικαστούν για πρόκληση επανάστασης, υπεξαίρεση ή ανυπακοή στο κράτος. Πρόκειται για κατηγορίες που μπορεί να επισύρουν ποινές φυλάκισης έως 30 ετών. Ήδη για πέντε απ’ αυτούς αποφασίστηκε να προφυλακιστούν. Ανάμεσα τους και ο Jordi Turull, που προορίζεται για νέος πρόεδρος της περιφέρειας και σήμερα, Σάββατο, ήταν προγραμματισμένο να γίνει η ψηφοφορία. Κάτι που προφανώς δεν μπορεί να γίνει.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της περιφέρειας της Καταλονίας Jordi Turull AP

Στον απόηχο αυτής της δικαστικής απόφασης ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας στους δρόμους της Βαρκελώνης. Περισσότεροι από 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής, καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση γκλομπ για να τους απωθήσουν και αποτρέψουν απ’ το να εισέλθουν σε κυβερνητικά κτήρια.

Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της Καταλονίας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα