Κατασκευάζει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα η Τουρκία

Πλάνο από τα Κατεχόμενα
Πλάνο από τα Κατεχόμενα EUROKINISSI

Παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, η Τουρκία ετοιμάζεται να κατασκευάσει ναυτική βάση στα Κατεχόμενα. Τι αναφέρουν τα Κυπριακά μέσα.

Μπρος για ναυτική βάση στα Κατεχόμενα βάζει η Τουρκία και ήδη οι πρώτες τεχνικές εκθέσεις εστάλησαν στην Άγκυρα, όπως αποκαλύπτει τη Δευτέρα η εφημερίδα "Αϊντινλίκ"’, παρόλο που λίγους μήνες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είχε διαψεύσει την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, καθώς "η Τουρκία είναι μια δρασκελιά’ από το ψευδοκράτος", όπως είχε πει.

Σύμφωνα με την "Αϊντινλίκ", το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό προέβη στις απαραίτητες πραγματογνωμοσύνες σχετικά με το μέρος, το κόστος κατασκευής της βάσης, τις υπόγειες ανάγκες υποδομής και τις υπόλοιπες συνθήκες και μόλις ολοκλήρωσε την έκθεσή του την έστειλε στην Άγκυρα.

ADVERTISING

Η προβλεπόμενη έκταση της ναυτικής βάσης θα είναι περίπου 280 χιλιάδες εκτάρια, στην οποία θα εγκατασταθεί ένα υπερσύγχρονο σύστημα ραντάρ και έχει τη δυνατότητα να ‘φιλοξενεί’ από φρεγάτες μέχρι υποβρύχια και αεροπλανοφόρα. Στη βάση επίσης θα απασχολούνται 400 άτομα προσωπικό του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ πήγε στα Κατεχόμενα στις 15 Νοεμβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει επιτόπια πραγματογνωμοσύνη και προτείνει η βάση να γίνει στην περιοχή Ισκελέ, περιοχή Τρίκωμο των Κατεχομένων. Ο Οζμπάλ συναντήθηκε και με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για να συζητήσει μαζί του το σχέδιο και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους για την κατασκευή της βάσης θα υπογραφεί μέσα στο 2019, όπως αποκαλύπτει η "Αϊντινλίκ".

Πηγή: 

sigmalive.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Τουρκία
SHARE:

24Media Network