Καζάνι που βράζει ο Λίβανος: Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια για το υψηλό κόστος ζωής

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος: Μαζικές διαδηλώσεις και επεισόδια για το υψηλό κόστος ζωής
Αγόρι που πουλάει λουλούδια σε περαστικούς στο Λίβανο παρακολουθεί διαδηλωτές που καίνε λάστιχα στα πλαίσια διαμαρτυρίας ⓒ 2021 Φωτογράφος/Associated Press

Καζάνι που βράζει ο Λίβανος. Οι άνθρωποι εκφράζουν τη βαθιά απελπισία τους εν μέσω του πολιτικού αδιεξόδου, της οικονομικής κατάρρευσης, της αυξανόμενης φτώχειας και του COVID-19.

Πάνω από 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε επεισόδια που σημειώθηκαν στο Λίβανο μεταξύ διαδηλωτών και στρατιωτών, στα πλαίσια της σταδιακής επιδείνωσης της κοινωνικής έντασης που συνεχίζεται εδώ και ενάμιση έτος στη χώρα.

,

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης οι διαδηλωτές το βράδυ της Δευτέρας μπλόκαραν την κυκλοφορία σε διάφορους δρόμους στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, αλλά και σε άλλες πόλεις και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μία ημέρα που το τοπικό νόμισμα σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ στη συναλλαγματική ισοτιμία με το αμερικανικό δολάριο.

Ταραχές στο Λίβανο AP

Σήμερα 1 δολάριο των ΗΠΑ ισούται με 13.500 λίρες, ενώ μόλις πριν από 18 μήνες το 1 δολάριο ήταν ισοδυναμούσε με 1.500 λίρες, κάτι που σημαίνει πως η λίρα τους τελευταίους μήνες έχασε σχεδόν το 90% της αξίας της.

Η υποτίμηση του νομίσματος, μαζί με τους αυστηρούς ελέγχους των τραπεζών, ήταν “η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει”. Εδώ και μία εβδομάδα καθημερινά ο λαός στο Λίβανο κατεβαίνει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί.

“Μας στερούνται τα βασικά μας δικαιώματα, όπως η ασφάλεια, η εκπαίδευση, το νερό και ο ηλεκτρισμός, ακόμη και ο αέρας που αναπνέουμε είναι μολυσμένος”, δήλωσε ένας διαδηλωτής στην πλατεία Μαρτύρου της Βηρυτού, στον ανταποκριτή της DW.

Τη Δευτέρα, οι διανομείς άρχισαν να μοιράζουν καύσιμα φοβούμενοι ότι θα παραμείνουν χωρίς προμήθειες λόγω της έλλειψης κεφαλαίων σε δολάρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα