Κεντρική Αμερική: Τουλάχιστον 180 νεκροί ή αγνοούμενοι από τον κυκλώνα Ήτα

Κεντρική Αμερική: Τουλάχιστον 180 νεκροί ή αγνοούμενοι από τον κυκλώνα Ήτα
Εικόνα από την Ονδούρα μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ήτα AP

Μεγάλες καταστροφές, πολλοί νεκροί και αγνοούμενοι σε έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής μετά το πέρασμα του κυκλώνα Ήτα.

Ο κυκλώνας Ήτα προκάλεσε τουλάχιστον 150 νεκρούς ή αγνοούμενους στη Γουατεμάλα, στον βαρύτερο απολογισμό στην Κεντρική Αμερική, προτού πλήξει τη θάλασσα της Καραϊβικής, όπου αποδυναμώθηκε σε τροπική ύφεση, για να ενισχυθεί περαιτέρω κατόπιν και να απειλήσει την Κούβα, την Τζαμάικα και τη Φλόριντα.

Συνολικά, ο Ήτα προκάλεσε σχεδόν 180 νεκρούς ή αγνοούμενους και χιλιάδες πληγέντες σε έξι χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Το χωριό Κουέχα, στο βόρειο τμήμα της Γουατεμάλας, θάφτηκε σχεδόν ολόκληρο κάτω από όγκους λάσπης έπειτα από κατολίσθηση.

«Υπολογίζουμε ότι μεταξύ νεκρών και αγνοουμένων οι αριθμοί, που δεν έχουν ακόμη επισημοποιηθεί, ανέρχονται σε περισσότερους ή τουλάχιστον 150 νεκρούς», δήλωσε ο πρόεδρος της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Γιαματέι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου

Οι πλημμύρες και οι κομμένοι δρόμοι εμπόδιζαν τις ομάδες διάσωσης να φθάσουν στο χωριό την Πέμπτη, όμως μια ομάδα του στρατού κατάφερε την Παρασκευή (06/11) να το προσεγγίσει και άρχισε να αναζητά επιζώντες στα χαλάσματα, διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Ήτα, που άγγιξε έδαφος την Τρίτη στη Νικαράγουα ως ισχυρός κυκλώνας κατηγορίας 4 με ανέμους στα 140 χλμ/ώρα, σταδιακά αποδυναμώθηκε περνώντας από τη Νικαράγουα και την Ονδούρα. Οι κατακλυσμιαίες βροχές του έπληξαν 6 χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Ο κυκλώνας αναμένεται να πλήξει την Κούβα την ερχόμενη Κυριακή, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρατήρησης κυκλώνων NHC. Απειλεί επίσης το νοτιοανατολικό Μεξικό, την Τζαμάικα, τα νησιά Κέιμαν και το νότιο τμήμα της Φλόριντας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα