Κέρδισαν τη μάχη επτά καρκινοπαθείς στην Ρουμανία. Θα τους πληρώσει χρήματα η κυβέρνηση για τη θεραπεία τους

Κέρδισαν τη μάχη επτά καρκινοπαθείς στην Ρουμανία. Θα τους πληρώσει χρήματα η κυβέρνηση για τη θεραπεία τους

Τεράστιες ελλείψεις στα φάρμακα και δη για την καταπολέμηση του καρκίνου στη δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ

Επτά καρκινοπαθείς στη Ρουμανία κέρδισαν την τετάρτη μια κρίσιμη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση της χώρας η οποία καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη να τους καταβάλει τα χρήματα που πλήρωσαν για τη θεραπεία που έλαβαν.

Η Ρουμανία είναι μία χώρα όπου κανονικά τα φάρμακα για τον καρκίνο δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που τα κάνει απρόσιτα για τον περισσότερο κόσμο.

Οι δικαστές ανάγκασαν την κυβέρνηση, το υπουργείο Υγείας και το Ταμείο Εθνικής Ασφάλισης να καταβάλουν στους ενάγοντες καθ’ ολοκληρίαν τα χρήματα για τα φάρμακα που χρειάζονται για να καταπολεμήσουν τον καρκίνο.

Μεταξύ των εναγόντων είναι ένα παιδί εννέα ετών και ένας ηλικιωμένος 80 ετών.

Οι καρκινοπαθείς ζουν ένα μαρτύριο στη Ρουμανία, τη μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει επικαιροποιηθεί εδώ και έξι χρόνια, γεγονός που στερεί από τους ασθενείς τις πιο πρόσφατες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Επίσης παρατηρείται έλλειψη βασικών αντικαρκινικών φαρμάκων.

Το ποσοστό θανάτων από καρκίνο στη Ρουμανία είναι πολύ μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της υπόλοιπης ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.

"Σήμερα κερδίσαμε μια μάχη στον πόλεμο που μας φέρνει αντιμέτωπους με την ρουμανική κυβέρνηση η οποία κλέβει το δικαίωμά μας στη ζωή με το να μην ανανεώνει τη λίστα με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία", δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών με Χρόνιες Παθήσεις Τσέζαρ Ιρλίμια μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

"Ελπίζω ότι αυτοί οι επτά ασθενείς θα αποτελέσουν την αρχή για χιλιάδες ασθενείς στη Ρουμανία που έχουν επίσης ανάγκη νέων θεραπειών για να εξακολουθήσουν να ζουν", πρόσθεσε.

Στη δεύτερη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, όπου ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 390 ευρώ, οι πιο τυχεροί ασθενείς καταφέρνουν να πληρώσουν μόνοι τους τις θεραπείες νέας γενιάς χάρη σε ανθρωπιστικές εκστρατείες.

Η μη επικαιροποίηση της λίστας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων που καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία είναι ένα από τα σοβαρά, χρόνια προβλήματα του συστήματος υγείας της Ρουμανίας, πέραν από την ανεπαρκή του χρηματοδότηση από τον κυβερνητικό προϋπολογισμό, την διαφθορά και την μετανάστευση των γιατρών, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

SHARE:

24Media Network