Κέρδισε αποζημίωση γιατί κόπηκε ενώ μαχαίρωνε την σύζυγό του

O Dorinel Cojanu καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης, για απόπειρα δολοφονίας της γυναίκας του, η οποία γλίτωσε από θαύμα.
O Dorinel Cojanu καταδικάστηκε σε 11 χρόνια φυλάκισης, για απόπειρα δολοφονίας της γυναίκας του, η οποία γλίτωσε από θαύμα. FACEBOOK

Ένας 36χρονος άνδρας κέρδισε αποζημίωση 21.000 ευρώ από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, για "εγκληματική αμέλεια" σε θεραπεία που δεν του παρείχαν γιατροί, σε τραυματισμό που απέκτησε ενώ προσπαθούσε να σκοτώσει τη γυναίκα του.

Άνδρας που έκοψε το χέρι του με μαχαίρι, ενώ προσπαθούσε να σκοτώσει με αυτό τη σύζυγο του μήνυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Το κατηγόρησε για εγκληματική αμέλεια, στη φροντίδα που του παρείχαν μετά τη σύλληψη και το δικαστήριο του επιδίκασε 21.000 ευρώ (17.500 λίρες)

Όπως γράφει η Daily Mail, ο Dorinel Cojanu καταδικάστηκε το 2015 σε 11 χρόνια φυλάκισης, για απόπειρα δολοφονίας της συζύγου του, Daniella, σε επίθεση που έκανε στο σπίτι του ζευγαριού στο Watford, βορειοδυτικά του Λονδίνου, μια μέρα που επέστρεψε μεθυσμένος. Είχε αρπάξει το κουζινομάχαιρο -με λεπίδα οκτώ ίντσες- και το κάρφωσε στο δεξί στήθος της Daniella. Πέρασε δυο πλευρά, μέσα από τον πνεύμονα και τελικά, χτύπησε το συκώτι. Κατά τη διακομιδή της, οι νοσηλευτές ενημέρωναν πως δύσκολα θα επιβιώσει. Μετά τέσσερις μήνες νοσηλείας, έζησε και έκτοτε έχει για σουβενίρ τις ουλές.

ADVERTISING

Η ορμή με την οποία έφερε τη μαχαιριά ο Dorinel ήταν τέτοια που έκοψε δυο δάχτυλα στο δεξί χέρι. Και αυτός διακομίσθηκε στο νοσοκομείο, όπου οι ειδικοί του είπαν πως χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση στο προσεχές δεκαήμερο. Αυτή δεν έγινε.

Ενώ είχε συμπληρώσει πέντε μήνες στη φυλακή, άσκησε δίωξη εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ζητώντας αποζημίωση, επειδή -όπως ισχυρίστηκε- δεν μπορούσε να κάνει χειρωνακτικές εργασίες, καθώς είχαν περιοριστεί οι κινήσεις στο δεξί χέρι” από “αμέλεια των γιατρών”. Ζητούσε 15.000 ευρώ, εξηγώντας πως έχει υπολογίσει σε αυτά τα έξοδα επέμβασης που θα έκανε στην πατρίδα του, τη Ρουμανία και την αποθεραπεία.

Η υπόθεση εκδικάστηκε το Μάιο του 2021, σε δικαστήριο του Νorwich, που του επιδίκασε 10.200 ευρώ. Ο δικαστής Recorder Gibbons απέρριψε τους περισσότερους ισχυρισμούς του Cojanu -που ήταν σχετικοί με την αμέλεια-, λέγοντας πως ο ενάγων δεν ήταν ειλικρινής ως προς τον τρόπο που απέκτησε τα τραύματα, τις απώλειες των εσόδων του και το κόστος της ιατρικής φροντίδας που θα χρειαζόταν, για να διορθώσει το πρόβλημα.

Εκείνος επέμεινε πως η σύζυγος του ήταν εκείνη που επιτέθηκε πρώτη, όπως και ότι μαχαιρώθηκε μόνη της πριν τον τραυματίσει και ότι εκείνος το μόνο που έκανε ήταν να αμυνθεί. Οι δικηγόροι του έκαναν έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο αύξησε την αποζημίωσε σε 21.000 ευρώ. Συμφώνησε πως ο Cojanu δεν είπε την αλήθεια, για το πώς τραυματίστηκε, εν τούτοις αυτό δεν είχε σχέση με την αστική αγωγή που κατέθεσε εναντίον του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Όπως είπε ο δικαστής Justice Ritchie “η απόφαση μου θα ήταν ίδια, ακόμα και αν είχε κοπεί ενώ άνοιγε μια κονσέρβα. Η ουσία είναι ότι τραυματίστηκε πριν την καταδίκη του και ως εκ τούτου, δεν χρειάζεται να αποδείξει πώς έγινε αυτό, σε ό,τι αφορά τις διεκδικήσεις του για 'εγκληματική αμέλεια'. Αποδείχθηκε ωστόσο, πως είπε ψέματα σχετικά με τα έσοδα του από τη δουλειά του, καθώς σύμφωνα με τις φορολογικές του δηλώσεις ήταν 1.000 ευρώ μεταξύ του καλοκαιριού του 2014, όταν ήλθε στη χώρα και αυτού του 2015. Επίσης, δεν υπάρχουν στοιχεία για τα έσοδα του στη Ρουμανία”. Στοιχεία έδειξαν και ότι αρχικά η επέμβαση είχε προγραμματιστεί για το Royal Free Hospital, αλλά ακυρώθηκε -για λόγους ασφαλείας στη μετακίνηση- και προγραμματίστηκε για άλλο νοσοκομείο, που ήταν πιο κοντά στη φυλακή. Αλλά δεν έγινε ποτέ, αφού είχε 'κλείσει' το 'παράθυρο' του δεκαημέρου -όπως είπαν οι γιατροί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία
SHARE:

24Media Network