Κέρι: Πιθανή εφαρμογή εκεχειρίας και στην Υεμένη

Κέρι: Πιθανή εφαρμογή εκεχειρίας και στην Υεμένη

Για εφαρμογή μιας εκεχειρίας παρόμοιας με αυτή της Συρίας έκανε λόγο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κέρι από τη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι έγειρε χθες το ενδεχόμενο για την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός στην Υεμένη, παρόμοιας με εκείνης που συμφωνήθηκε και τηρείται στην Συρία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε ομιλία του στη Χαφρ αλ Μπατίν στη Σαουδική Αραβία, σε συνάντηση του με τον Σαουδάραβα ομόλογο του Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ο Κέρι δήλωσε πως και οι δύο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν τις ερχόμενες μέρες "για να εξετάσουν τις πιθανότητες εξεύρεσης μιας πολιτικής λύσης".

Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών που ενεπλάκη στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι και τμημάτων του στρατού που παραμένουν πιστά στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ τον περασμένο Μάρτιο, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

"Από κοινού συμφωνήσαμε πως θα ήταν επιθυμητό να εξετάσουμε αν μπορούμε να βρούμε μια παρόμοια προσέγγιση, όπως κάναμε στην Συρία, να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε μια εκεχειρία", σημείωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στην κατάπαυση του πυρός που τηρείται σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Συρία.

"Σκοπεύουμε για αυτό το λόγο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτό σιωπηλά και διαθέτουμε μια ομάδα ανθρώπων που πρόκειται να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί προς αυτή την κατεύθυνση", πρόσθεσε.

Ο Τζουμπέιρ τόνισε από την πλευρά του πως η Σαουδική Αραβία πιστεύει πως μια πολιτική διευθέτηση που θα εξασφαλίζει ότι οι Χούτι θα σεβαστούν την κοινή προσέγγιση που είχε επιτευχθεί πριν οι αντάρτες καταλάβουν την πρωτεύουσα Σαναά, θα ανοίξει το δρόμο για την εξεύρεση λύσης.

"Επανεκφράσαμε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών την δέσμευση μας, όπως αυτή διατυπώθηκε από τους αρχηγούς των κρατών του Συμβουλίου Συνεργασίας των Αραβικών Χωρών του Περσικού Κόλπου, να ξεκινήσουμε την χάραξη ενός σχεδίου – μακράς διάρκειας – ανοικοδόμησης και ανάπτυξης για την Υεμένη, μόλις τερματιστούν οι εχθροπραξίες", τόνισε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ.

"Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την νομιμότητα στην Υεμένη και είμαστε αφοσιωμένοι σε μια πολιτική διαδικασία για την χώρα", πρόσθεσε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network