Κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι αυτή των Σάντσεθ – Ιγκλέσιας

Κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι αυτή των Σάντσεθ – Ιγκλέσιας
Οι Σάντσεθ και Ιγκλέσιας AP

Η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ισπανία είναι γεγονός αλλά πρόκειται για κυβέρνηση μειοψηφίας.

Κυβέρνηση μειοψηφίας, καθώς αποκλείεται να φτάσουν στο μαγικό αριθμό 176, αναμένεται να σχηματίσουν Σοσιαλιστικό Κόμμα και Ποδέμος στην Ισπανία

«Είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο σοσιαλιστής ηγέτης Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος ασκεί χρέη πρωθυπουργού, αφού υπέγραψε τη συμφωνία δίπλα στον επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας. 

Η απροσδόκητα ταχεία επίτευξη της προκαταρκτικής συμφωνίας απαιτεί περαιτέρω βήματα, περιλαμβανομένης της συμμετοχής και μικρότερων κομμάτων, καθώς και την κατανομή των χαρτοφυλακίων στην κυβέρνηση. 

Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία. «Η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ προσθέτοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους. 

Οι 120 έδρες που διαθέτουν οι Σοσιαλιστές και οι 35 των Ποδέμος δεν επαρκούν για την πλειοψηφία στην 350 μελή βουλή. «Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Ποδέμος”, δήλωσε ο Ιγκλέσιας. 

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. 

Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

Είναι επίσης σαφές ότι πολύ δύσκολα Σάντσεθ και Ιγκλέσιας θα δεχθούν την είσοδο εθνικιστών στην κυβέρνησή τους ενώ έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς το τι πρόκειται να κάνουν οι δύο με την “καυτή πατάτα” του Καταλανικού ζητήματος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα