Κλαούντια Ροτ: Θα επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα - Σε απόγνωση οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες

A refugee boy walks among the tents in a refugee camp near the village of Idomeni at the Greek - FYROM border on March 18, 2016.
A refugee boy walks among the tents in a refugee camp near the village of Idomeni at the Greek - FYROM border on March 18, 2016. SOOC

Θα χειροτερέψει η κατάσταση στην Ελλάδα λόγω της απόγνωσης των εγκλωβισμένων προσφύγων, εκτιμά η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος των πρασίνων. Εν τω μεταξύ, έφτασαν στο Ανόβερο οι 16 πρώτοι Σύροι από την Τουρκία

Η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού κόμματος των πρασίνων ("Die Grünen") Κλαούντια Ροτ ζήτησε με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Saarbrücker Zeitung» να σταματήσουν οι προωθήσεις προσφύγων από την Ελλάδα προς την Τουρκία: «To μέτρο πρέπει να διακοπεί», είπε και αιτιολόγησε τη γνώμη της με τις πληροφορίες της "Διεθνούς Αμνηστίας" περί αναγκαστικών απελάσεων Σύριων από την Τουρκία στην πατρίδα τους.

Επίσης η Ροτ προειδοποίησε για «επιδείνωση της κατάστασης» στην Ελλάδα, διότι οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες είναι σε απόγνωση λόγω των πληροφοριών αυτών. «Ορισμένοι θα σκεφτούν ότι δεν έχουν να χάσουν τίποτα πλέον εκτός από τη ζωή τους και μετά η κατάσταση θα γίνει δραματική", είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα πολιτικός. Γι αυτό, πρόσθεσε, η έναρξη των επαναπροωθήσεων αυτή τη στιγμή είναι «ανεύθυνη» πράξη.

Η Ροτ χαρακτήρισε το συνολικό σχέδιο της Ε.Ε. «αξιοθρήνητη πολιτική», η οποία αποσκοπεί αποκλειστικά στον εκφοβισμό και τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού φρουρίου. «Δεν πρόκειται πλέον για την προστασία των προσφύγων, αλλά μόνο για την προστασία από τους πρόσφυγες», τόνισε.

«Η Ευρώπη συνολικά ξεπουλά στο θέμα αυτό την ψυχή της και προδίδει τις αξίες της», πρόσθεσε και πρότεινε ως εναλλακτική στο ευρωπαϊκό σχέδιο την οικοδόμηση ενός αλληλέγγυου ευρωπαϊκού συστήματος για την υποδοχή προσφύγων και το άνοιγμα νόμιμων δρόμων για την υποδοχή τους στην Ευρώπη. «Τα κράτη τα οποία διαθέτουν ακόμα ψήγματα υπευθυνότητας, πρέπει να προηγηθούν. Και η Γερμανία», δήλωσε με έμφαση.

Προσγειώθηκαν στη Γερμανία οι πρώτοι Σύροι πρόσφυγες

Μια πρώτη ομάδα 16 Σύρων έφθασε αεροπορικώς σήμερα το πρωί στο Ανόβερο της βόρειας Γερμανίας από την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της επίμαχης συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf).

Το αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που αναχώρησε από την Κωνσταντινούπολη προσγειώθηκε στο Ανόβερο γύρω στις 08.30 τοπική ώρα, μεταφέροντας "τρεις συριακές οικογένειες", δήλωσε η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας. Πέντε παιδιά συγκαταλέγονται στους πρόσφυγες αυτούς. "Είχαν ένα μεγάλο ταξίδι πριν φθάσουν εδώ, όλα είναι πολύ καινούργια γι αυτούς, πολύ δύσκολα", τόνισε.

Ίδιος αριθμός προσφύγων αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Με διαφορά δεκάδων λεπτών, στην Τουρκία, ένα πρώτο πλοίο με μετανάστες που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα έφθασε στο λιμάνι του Δικελί στη δυτική Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας την οποία επικρίνουν οι υπέρμαχοι ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η συμφωνία προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία όλων των μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα από την 20η Μαρτίου. Ορίζει επίσης ότι για κάθε Σύρο που θα μεταφέρεται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας θα γίνεται δεκτός σε χώρα μέλος της ΕΕ, στο πλαίσιο ενός προγράμματος που περιορίζεται στις 72.000 θέσεις.

Η Γερμανία, εμπνευστής σε μεγάλο βαθμό του σχεδίου αυτού που υιοθετήθηκε στις 18 Μαρτίου για να τερματιστεί η μεταναστευτική ροή στη Ευρώπη, είχε δηλώσει το Σαββατοκύριακο ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναμένεται να δεχτούν σύρους πρόσφυγες από σήμερα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ξεκίνησε η επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών από Ελλάδα στην Τουρκία

SHARE:

24Media Network