Κοινές περιπολίες ΗΠΑ - Τουρκίας στη Συρία από τις 8 Σεπτεμβρίου

Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία
Στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία AP

Η συμφωνία των δύο χωρών προβλέπει ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των Κούρδων πολιτοφυλάκων.

Οι κοινές χερσαίες περιπολίες τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν πραγματοποιήσει πολλές κοινές περιπολίες με ελικόπτερα πάνω από τη περιοχή.

Στις 7 Αυγούστου συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προβλέπει τη δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και τις συριακές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της υποστηριζόμενης από την Ουάσινγκτον κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) ανατολικά του ποταμού Ευφράτη. Η πολιτοφυλακή αυτή χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε απειλήσει το Σάββατο να ξεκινήσει επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, αν η Τουρκία δεν αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της «ζώνης ασφαλείας».

Ο Ερντογάν είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί πως η «ζώνη ασφαλείας» θα έχει έκταση 32 χιλιόμετρα.

Ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων που προβλέπεται από τη συμφωνία αυτή, προκειμένου να συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συρία, Τουρκία, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Αν δεν εφαρμοστεί η "ζώνη ασφαλείας" στη Συρία, θα προχωρήσουμε με δικό μας σχέδιο

Τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν - Τραμπ για την κατάσταση στη Συρία

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Η Δαμασκός αντιδρά στη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για τη Συρία

SHARE: