Κοινή ανακοίνωση Κοτζιά με τρεις Βαλκάνιους πρώην ομολόγους του για Αλβανία και Β. Μακεδονία

Ο Νίκος Κοτζιάς στη συζήτησης επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση
Ο Νίκος Κοτζιάς στη συζήτησης επί της προτάσεως του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση EUROKINISSI

Ο Νίκος Κοτζιάς μαζί με πρώην ΥΠΕΞ από την Αλβανία, τη Βουλγαρία και την Κύπρο, υπέγραψε κοινή ανακοίνωση για την άμεση προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Με κοινή ανακοίνωσή τους οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών, της Αλβανίας Ντίτμιρ Μπουσάτι, της Βουλγαρίας Ντάνιελ Μίτοφ, της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο άμεσα τις διαδικασίες ένταξης για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. 

Το κείμενο αναφέρει: "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανακοίνωσή της σχετικά με την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ το 2019 με τις συνοδευτικές εκθέσεις για τις χώρες στις 29 Μαΐου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σύσταση στο Συμβούλιο να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία με βάση την επιτευχθείσα πρόοδο και το χρονοδιάγραμμα που εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2018 από το Συμβούλιο. Παρόλο που είναι αναμφίβολα η πλέον επιτυχημένη μεταρρυθμιστική πολιτική της ΕΕ, η πολιτική διεύρυνσης ποτέ στο παρελθόν δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο τόσων αμφιβολιών εντός της ΕΕ. 

ADVERTISING

Καλούμε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποστηρίξουν τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ παρέχει πολλαπλές δυνατότητες εμπλουτισμού της δημοκρατίας και της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα δικαιώματα όλων των λαών κάθε χώρας. Μέσω της παρακολούθησης και του ελέγχου, η ΕΕ βοηθά και ενεργεί ως εταίρος σε αυτή τη διαδικασία. Η κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην πορεία τους προς την ένταξη στην ΕΕ θα συμβάλει αποφασιστικά στη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ανάπτυξη δημοκρατικού κράτους, δικαιοσύνης και ελευθερίας του Τύπου και στις δύο αυτές χώρες. 

Η ανάγκη να ξεκινήσει η διαδικασία προσχώρησης και για τις δύο χώρες ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των κοινωνιών τους, της ιστορίας τους και της περιοχής. Επιπλέον, ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ένταξή τους δεν είναι χαριστική, αλλά εμπλουτίζει το ευρωπαϊκό σχέδιο. Καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ, και κυρίως τους δύο μεγάλους, τη Γερμανία και τη Γαλλία, να επιδείξουν το αίσθημα ευθύνης τους για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρώπης και να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους. Τους καλούμε να ενεργήσουν υπεύθυνα και να μην αναβάλουν την ευρωπαϊκή πορεία για τις δύο χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να ορίσει την ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ευρωπαϊκή Ένωση, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία
SHARE:

24Media Network