Κοινή δήλωση ΗΠΑ και ΕΕ για τη Συμφωνία που αφορά στους Δασμούς

Κοινή δήλωση ΗΠΑ και ΕΕ για τη Συμφωνία που αφορά στους Δασμούς
Δασμοί AP

Πως σχολίασαν οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ τη Συμφωνία για τις δασμολογικές μειώσεις που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Ο Εκπρόσωπος Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Ρόμπερτ Λάιτχάιζερ και ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φιλ Χόγκαν ανακοίνωσαν την Παρασκευή συμφωνία για ένα πακέτο δασμολογικών μειώσεων που θα αυξήσουν την πρόσβαση στην αγορά για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτές οι μειώσεις δασμών είναι οι πρώτες μειώσεις δασμών που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ-ΕΕ εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η ΕΕ θα καταργήσει τους δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων αστακών φρέσκων και κατεψυγμένων από ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές αυτών των προϊόντων από τις ΗΠΑ στην ΕΕ ξεπέρασαν τα 111 εκατομμύρια δολάρια το 2017. Η ΕΕ θα καταργήσει αυτούς τους δασμούς με βάση το πλέον ευνοούμενο έθνος (MFN), αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020. Οι δασμοί της ΕΕ θα καταργηθούν για μια περίοδο πέντε ετών και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει αμέσως διαδικασίες με στόχο τη μόνιμη αλλαγή των τιμολογίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μειώσουν κατά 50% τους δασμολογικούς συντελεστές σε ορισμένα προϊόντα που εξάγονται από την ΕΕ αξίας της μέσης ετήσιας εμπορικής αξίας 160 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων έτοιμων γευμάτων, ορισμένων κρυστάλλινων γυάλινων σκευών, παρασκευών επιφανειών, προωθητικών σκονών, αναπτήρων και τμημάτων αναπτήρων. Οι μειώσεις των τιμολογίων των ΗΠΑ θα γίνουν επίσης με βάση το MFN και θα ισχύουν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2020.

«Στο πλαίσιο της βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ, αυτή η αμοιβαία επωφελής συμφωνία θα φέρει θετικά αποτελέσματα στις οικονομίες τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπεύουμε για αυτό το πακέτο μειώσεων δασμών να σηματοδοτήσει μόνο την αρχή μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πρόσθετες συμφωνίες που δημιουργούν πιο ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαίο διατλαντικό εμπόριο », δήλωσε ο Πρέσβης Λάιτλάιζερ και Επίτροπος Χόγκαν.΄

Αμφιβολίες της Μέρκελ για τη συμφωνία με την Mercosur

Εν τω μεταξύ η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την Παρασκευή, για πρώτη φορά, «σοβαρές αμφιβολίες» για το μέλλον της ευρείας εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Mercosur (Κοινή Αγορά του Νότου) λόγω της οικολογικής καταστροφής που απειλεί το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, στη Βραζιλία.

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει να εφαρμοστεί η συμφωνία όπως προβλεπόταν, παρατηρώντας την κατάσταση» στην Αμαζονία, είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφαν Ζάιμπερτ. Αυτή η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου υπογράφηκε πέρσι μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) αλλά για να ισχύσει θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών, κάτι που δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα.

Το κοινοβούλιο της Αυστρίας και, πρόσφατα, το κοινοβούλιο της Ολλανδίας, απέρριψαν τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της. Άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο δεν δείχνουν πρόθυμες να συνεργαστούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα