Κολομβία: "Το κράτος λέει πιο πολλά ψέματα από την πρώην μου" - Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους

Κολομβία, Καρέ από τις διαδηλώσεις
Κολομβία, Καρέ από τις διαδηλώσεις AP

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών που κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους, ανήλθε σε 40.000 περί το μέσον της ημέρας σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που έγιναν εκ νέου σε όλη την Κολομβία την Τετάρτη, 14η συναπτή ημέρα της κινητοποίησης εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Ιβάν Ντούκε, αν και η συμμετοχή ήταν μικρότερη από ό,τι στην πρώτη εθνική κινητοποίηση.

Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας εννοούν να συνεχίσουν να ασκούν την πίεση που ασκούν στον αρχηγό του κράτους, που ανέλαβε την εξουσία πριν από 16 μήνες, και προκήρυξαν για την Τετάρτη την τρίτη απεργία μέσα σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο αριθμός των διαδηλωτών ανήλθε σε 40.000 περί το μέσον της ημέρας σε όλη τη χώρα. Η εκτίμηση αυτή χαρακτηρίστηκε από τους οργανωτές της κινητοποίησης πολύ υποδεέστερη του πραγματικής συμμετοχής. Οι πορείες έγιναν γενικά σε ήρεμη ατμόσφαιρα, πάντως αναφέρθηκαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και μονάδες επιβολής της τάξης στην Μπογοτά και στη Μεδεγίν.

Την πρώτη ημέρα της κινητοποίησης, η απεργία με ευρεία συμμετοχή και οι διαδηλώσεις παρέλυσαν σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις του κράτους των Άνδεων.

Η κινητοποίηση, εξαιρετικά ασυνήθιστη σε αυτή τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, έχει κεντρικά αιτήματα να μην προχωρήσει η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, να τηρηθεί η συμφωνία ειρήνης που υπεγράφη με την πρώην οργάνωση ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) το 2016, να διατεθούν περισσότερα κονδύλια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να ληφθούν μέτρα για να τερματιστούν οι αθρόες δολοφονίες ακτιβιστών και ηγετών κοινοτήτων.

Ακόμη, οι διαδηλωτές αξίωσαν να διαλυθεί μια ειδική μηχανοκίνητη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών, η ESMAD, η κατασταλτική δράση της οποίας προκαλεί αγανάκτηση, ειδικά μετά τον θάνατο του 18χρονου Ντίλαν Κρους, ο οποίος τραυματίστηκε από στελέχη της επίλεκτης αυτής δύναμης.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας έγιναν πολλές συγκεντρώσεις χθες σε ατμόσφαιρα ηρεμίας. Οι διαδηλωτές ήταν λιγοστοί το πρωί, αλλά οι τάξεις του άρχισαν να πυκνώνουν όσο περνούσαν οι ώρες. Δικηγόροι, συνδικαλιστές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, αυτόχθονες, αγρότες — χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την πλατεία Μπολίβαρ, στην ιστορική καρδιά της πόλης, σε μικρή απόσταση από την προεδρία.

«Το κράτος λέει πιο πολλά ψέματα κι από την πρώην μου»

«Ο λαός της Κολομβίας ξύπνησε», είπε η Πάολα Χιμένες, δικηγόρος, 41 ετών, με μια κατσαρόλα και μια κουτάλα στα χέρια, που πήγε να συμμετάσχει σε ένα κασερολάσο, συνηθισμένη μορφή διαμαρτυρίας στη Λατινική Αμερική. «Οι Κολομβιανοί λιγότερο ή περισσότερο δυσκολεύονται να ζήσουν» εξαιτίας της κατάστασης στη χώρα, πρόσθεσε.

Ο Νικολάς, φοιτητής αρχιτεκτονικής, κράταγε ένα πλακάτ στο οποίο είχε γράψει το σύνθημα «το κράτος λέει πιο πολλά ψέματα κι από την πρώην μου».

«Η κυβέρνηση συντρίβει τους αυτόχθονες λαούς», είπε ο Βίκτορ Γκανιάν, Αμερινδιάνος που διένυσε 380 χιλιόμετρα για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση στην Μπογοτά. Αλλά «δεν φοβόμαστε πια», πρόσθεσε.

Στην πρωτεύουσα αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας και του στρατού. Κάποιοι δρόμοι αποκλείστηκαν στην πρωτεύουσα και στην Κάλι (βορειοδυτικά), πάντως πολλά εμπορικά καταστήματα λειτούργησαν κανονικά.

Το κύμα κινητοποιήσεων στην Κολομβία ακολουθεί το ξέσπασμα διαδηλώσεων και ταραχών στη Χιλή, στον Ισημερινό, στη Βολιβία.

Την Τρίτη η εθνική απεργιακή επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν συνδικάτα, οργανώσεις φοιτητών, εκπρόσωποι καθηγητών, αυτοχθόνων λαών και της αντιπολίτευσης, είχαν για πρώτη φορά απευθείας συνομιλίες με αντιπροσωπεία της προεδρίας, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία για κανένα ζήτημα. Προβλέπεται νέα συνάντηση σήμερα Πέμπτη.

Ο Ιβάν Ντούκε βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιο ευρεία αμφισβήτηση της εξουσίας στην Κολομβία από τη δεκαετία του 1970. Αξίωσε από τους οργανωτές των χθεσινών διαδηλώσεων να τις ακυρώσεων για να αμβλυνθούν οι «οικονομικές συνέπειες» της κινητοποίησης: κατά τον πρόεδρο, η ζημία για την κολομβιανή οικονομία φθάνει τα 285 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, το 70% των πολιτών της Κολομβίας εκφράζουν δυσαρέσκεια για την πολιτική του Ντούκε, από 48% που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο.

Αυτή ήταν η τρίτη «εθνική κινητοποίηση» στην οποία κάλεσε η απεργιακή επιτροπή, όμως από την 21η Νοεμβρίου, η διαμαρτυρία συνεχίζεται αδιάκοπα, με αυθόρμητες ή οργανωμένες διαδηλώσεις. Συμμετέχουν άλλοτε εκατοντάδες, άλλοτε χιλιάδες πολίτες.

Από την 21η Νοεμβρίου, στα επεισόδια έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 500, πολίτες, στρατιωτικοί και αστυνομικοί. Τουλάχιστον 204 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Παρότι μπορεί να καυχιέται πως διαθέτει την τέταρτη σε μέγεθος οικονομία στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία παραμένει μια από τις χώρες της ηπείρου όπου οι ανισότητες συγκαταλέγονται στις πιο ευρείες.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κολομβία
SHARE:

24Media Network