Κολομβία: Νεκροί 4 στρατιωτικοί σε ενέδρα

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου AP

Ο στρατός θεωρεί υπέυθυνη για την επίθεση την ακροδεξιά οργάνωση El Clan del Golfo. Άλλα δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Τέσσερις στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν στη βορειοδυτική Κολομβία όταν έπεσαν σε ενέδρα την ευθύνη για την οποία ο στρατός επιρρίπτει στο καρτέλ των ναρκωτικών El Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία στη χώρα, άλλοτε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Η επίθεση έγινε σε αγροτική περιοχή στον δήμο Καουκάσια, στην περιφέρεια Αντιόκια, ενώ οι άνδρες του στρατού κινούνταν για να «προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό» που έχει βρεθεί «εν μέσω διασταυρούμενων πυρών» μελών αυτής της συμμορίας και μιας δεύτερης, γνωστής με την ονομασία Los Caparrapos, εξήγησε το επιτελείο σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

ADVERTISING

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, οι στρατιώτες δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Clan del Golfo» που δρουν στον τομέα εν μέσω της «σύγκρουσης για τον έλεγχο των οδών διακίνησης των ναρκωτικών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο απολογισμός του στρατού κάνει λόγο για τέσσερις νεκρούς και δύο τραυματίες, καθώς και έναν νεκρό στις τάξεις των κακοποιών στην ανταλλαγή πυρών.

Όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της Κολομβίας, στην Αντιόκια η Clan del Golfo συγκρούεται για να επιβληθεί με αντάρτες του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) και με αποστάτες των FARC, που απέρριψαν τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη στα τέλη του 2016.

Η συμμορία αυτή υπολογίζεται ότι διαθέτει σήμερα περίπου 1.500 μέλη, αφού είδε τις τάξεις της να αποδεκατίζονται σε επιχειρήσεις του στρατού. Στην πλειονότητά τους, πρόκειται για ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς που είχαν υποτίθεται αφοπλιστεί και εγκαταλείψει την ένοπλη δράση τους το 2006.

Πρώην ηγετικά στελέχη των FARC, που βρέθηκαν στο περιθώριο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Κολομβία, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι ξαναπαίρνουν τα όπλα, κατηγορώντας την κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε ότι «πρόδωσε» την ιστορική συμφωνία ειρήνης.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου κατά των ναρκωτικών, η Κολομβία συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση ως προς την παραγωγή κοκαΐνης στον πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κατατάσσονται πρώτες στην κατανάλωση του ναρκωτικού αυτού.

Πηγή: 

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κολομβία: Η Farc ανακοινώνει την επιστροφή στον ένοπλο αγώνα

SHARE:

24Media Network