Κολομβία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας - Οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα

Ο υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο
Ο υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο AP

Υπό πίεση μετά τις αποκαλύψεις για την απόπειρα συγκάλυψης του θανάτου 8 παιδιών σε επιχείρηση του στρατού, ο υπουργός Άμυνας, Γκιγιέρμο Μποτέρο, παραιτήθηκε Ο πρόεδρος Ιβάν Ντούκε έκανε δεκτή την παραίτησή του.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι αποδέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Άμυνας της κυβέρνησής του, του Γκιγιέρμο Μποτέρο, που είχε βρεθεί αντιμέτωπος με μια χιονοστιβάδα επικρίσεων για τους χειρισμούς του σε διάφορα ζητήματα, ιδίως για την απόπειρα συγκάλυψης του θανάτου παιδιών σε αεροπορικό βομβαρδισμό του στρατού, και κινδύνευε να δει να εγκρίνεται στο Κογκρέσο ψήφος δυσπιστίας στο πρόσωπό του, που θα ανάγκαζε τον αρχηγό του Κράτους να τον απομακρύνει από τον θώκο, κάτι χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

«Εξ ονόματος των Κολομβιανών και της ομάδας της κυβέρνησης, θέλω να τον ευχαριστήσω για τις προσπάθειές του, τις θυσίες του και την πολιτική καθοδήγηση» του υπουργείου Άμυνας, ανέφερε ο πρόεδρος Ντούκε, ο οποίος ανήκει στη σκληρή δεξιά, μέσω Twitter.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων Λουίς Φερνάντο Ναβάρο ονομάστηκε υπηρεσιακός υπουργός, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Νωρίτερα ο Μποτέρο, 71 ετών, δικηγόρος και επιχειρηματίας, είχε αναφέρει σε επιστολή του πως αποφάσισε να παραιτηθεί σχολιάζοντας ότι είναι «καθήκον του» να αποκωδικοποιεί σωστά την πολιτική συγκυρία, με την ισορροπία δυνάμεων στο Κογκρέσο πλέον συντριπτικά σε βάρος του αφού οι κεντρώοι απέσυραν την υποστήριξή τους έπειτα από τις καταγγελίες για απόπειρα απόκρυψης γεγονότων από τους πολίτες.

Ο Μποτέρο διορίστηκε υπουργός Άμυνας όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Ντούκε, τον Αύγουστο του 2018.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο AP

Οι αποκαλύψεις και τα σκάνδαλα

Οι επικρίσεις σε βάρος του Μποτέρο άρχισαν σχεδόν αμέσως, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας του σε ζητήματα ασφαλείας σε μια χώρα που έχει βιώσει μισό αιώνα και πλέον εμφύλιας σύρραξης και ακόμα αδυνατεί να υποτάξει τις συμμορίες που διακινούν ναρκωτικά.

Η θητεία του σημαδεύτηκε από αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Αυτή την εβδομάδα, γερουσιαστής τον κατηγόρησε ότι συγκάλυψε εσκεμμένα την πληροφορία ότι σκοτώθηκαν παιδιά σε πρόσφατη αεροπορική επιδρομή εναντίον αποστάτη της άλλοτε οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).

Ο Μποτέρο αντέτεινε ότι η επιχείρηση αυτή ήταν νόμιμη και ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν ανήλικοι στον καταυλισμό ο οποίος στοχοθετήθηκε.

Πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον οκτώ παιδιά.

«Είναι καθήκον μου ως υπουργός να κάνω σωστή ανάγνωση του πολιτικού κλίματος και γι’ αυτό αποφάσισα να υποβάλω την παραίτησή μου», ανέφερε ο Μποτέρο σε επιστολή του που μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό του υπουργείου Άμυνας στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Επικριτές του Μποτέρο υπέδειξαν επίσης τις εξωδικαστικές δολοφονίες δύο πρώην μαχητών της οργάνωσης FARC από στρατιωτικούς και την αύξηση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως τεκμήρια πως είναι ακατάλληλος για το αξίωμα.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση του προέδρου Ιβάν Ντούκε βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν κλήθηκε να υπερασπιστεί μια έκθεση των ένοπλων δυνάμεων που ισχυριζόταν ότι απεδείκνυε πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υποστηρίζει υλικά αντάρτες και διακινητές ναρκωτικών, που αξιωματούχοι παραδέχθηκαν εντέλει ότι περιείχε χωρίς αναφορές φωτογραφικά στιγμιότυπα που είχαν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και είχαν απαθανατιστεί στην Κολομβία, όχι στη Βενεζουέλα.

Κόμματα της κεντροαριστεράς και του κέντρου που είχαν υποστηρίξει τον Μποτέρο στο παρελθόν ξεκαθάρισαν πως σκόπευαν να ταχθούν υπέρ σε ενδεχόμενη διαδικασία ψήφου δυσπιστίας στο πρόσωπό του, κάτι που θα υποχρέωνε τον πρόεδρο Ντούκε, ο οποίος ανήκει στην αποκαλούμενη σκληρή δεξιά, να τον απομακρύνει.

Ο Ντούκε δεν έχει εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα από τα δύο σώματα του Κογκρέσου, κατά συνέπεια δεν είχε τρόπο να προστατεύσει τον υπουργό του. Εάν το Κογκρέσο τασσόταν υπέρ της αποπομπής του Μποτέρο, θα επρόκειτο για εξέλιξη χωρίς προηγούμενο στην πολιτική ιστορία της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενη πρόταση δυσπιστίας σε βάρος του Μποτέρο δεν εξασφάλισε την έγκριση της κάτω Βουλής τον Ιούνιο, ωστόσο τότε ο υπό παραίτηση υπουργός Άμυνας διέθετε την υποστήριξη κομμάτων του κέντρου.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και ο πρώην υπουργός Άμυνας Γκιγιέρμο Μποτέρο AP
Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κολομβία
SHARE: