Κομισιόν: Εκθεση-κόλαφος για την Τουρκία

Διαβάζεται σε 5'
Κομισιόν
AP Photo/Virginia Mayo, File

Δεν χαρίστηκε στην Τουρκία η Κομισιόν στην έκθεσή της που εγκρίθηκε απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την Έκθεση 2023-2024 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εγκρίθηκε σήμερα από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, «η Τουρκία είναι η μόνη υποψήφια χώρα που ο εκδημοκρατισμός της υποχωρεί», όπως δήλωσε ο εισηγητής και ευρωβουλευτής Νάτσο Σάντσεθ Αμόρ, τονίζοντας ο ίδιος πως «καμία πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ», με τη διαδικασία όπως δήλωσε, να παραμένει «παγωμένη».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η έκθεση αναφέρει ότι η Τουρκία είναι «σε δεινή κατάσταση, αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα» και καταγράφεται «δημοκρατική οπισθοδρόμηση της κατά το τελευταίο έτος».

«Δεν υπάρχουν συντομεύσεις στη διαδικασία προσχώρησης»

Όπως αναφέρει η Έκθεση «η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει, όπως και τα τελευταία χρόνια, σαφή έλλειψη πολιτικής βούλησης να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επανενεργοποίηση της ενταξιακής διαδικασίας και συνεχίζει να επιδιώκει μια βαθιά ριζωμένη αυταρχική αντίληψη του προεδρικού συστήματος».

Όπως δήλωσε ο κ. Σάντσεθ Αμορ, «παρόλο που δημοκρατικά η χώρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα «ερείπιο», δεν σταματήσουμε τη διαδικασία ένταξης, γιατί μερικές φορές η κοινή γνώμη έχει την εντύπωση ότι όλη η χώρα είναι ο Ερντογάν, αλλά αποκρύπτεται ότι πίσω από αυτή την εικόνα κρύβεται ένα κομμάτι της κοινωνίας που είναι προ-ευρωπαϊκό και εκλιπαρεί να μην κλείσει η Ευρωπαϊκή πόρτα».

Παράλληλα, η Επιτροπή, χαιρετίζει τη στενότερη συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, στην οποία η τουρκική κυβέρνηση έχει αναφερθεί συχνά, αλλά τονίζει ότι αυτό «δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει την αναγκαία πραγματική πρόοδο που πρέπει να σημειώσει η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, όσον αφορά την εκπλήρωση των θεμελιωδών προϋποθέσεων για την προσχώρηση», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχουν συντομεύσεις στη διαδικασία προσχώρησης και ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένα επιχείρημα για να αποφευχθεί η συζήτηση των δημοκρατικών αρχών που βρίσκονται στον πυρήνα της διαδικασίας προσχώρησης».

«Πολιτική εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος»

Η Έκθεση αναφέρεται και στην κατάσταση του δικαστικού συστήματος, κάνοντας λόγο για απουσία της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία «μετά τη συστηματική κυβερνητική παρέμβαση και την πολιτική εργαλειοποίηση του δικαστικού συστήματος», με «συχνές παραβιάσεις της ορθής διαδικασίας». Στην Έκθεση «εκφράζεται ο αποτροπιασμός για τις διώξεις επαγγελματιών του νομικού κλάδου», ενώ η Επιτροπή «ανησυχεί για την κατάφωρη έλλειψη εφαρμογής των αποφάσεων του Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από την Έκθεση «καλεί την Τουρκία να ενισχύσει τη δέσμευσή της για δημοκρατική διακυβέρνηση, ιδίως μέσω μεταρρυθμίσεων που διασφαλίζουν ανεξάρτητη δικαιοσύνη» και να επιδείξει πραγματική βούληση απέναντι «στις σοβαρές και διαρθρωτικές ελλείψεις του δικαστικού συστήματος της Τουρκίας», τονίζοντας ότι «ο τερματισμός της πολιτικής παρέμβασης στο δικαστικό σύστημα, δεν απαιτεί στρατηγική ή μεταρρυθμιστικό πακέτο, αλλά απλώς την πολιτική βούληση να το πράξει».

Σύμφωνα με την Έκθεση, η Επιτροπή «εξακολουθεί να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη συνεχή περιφρόνηση των τουρκικών αρχών, και ιδίως της τουρκικής δικαιοσύνης, και την αδυναμία εφαρμογής των αποφάσεων». Μάλιστα, «καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις αποφάσεις που αφορούν τους αγνοούμενους και τις περιουσίες τους στην Κύπρο, εκφράζοντας τη λύπη της για τον πολιτικά υποκινούμενο χαρακτήρα αυτών των διώξεων, οι οποίες αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου δικαστικής παρενόχλησης».

Υποβάθμιση των δημοκρατικών προτύπων

Η Επιτροπή «εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των δημοκρατικών προτύπων και την ανελέητη καταστολή από τις τουρκικές αρχές κάθε κριτικής φωνής μέσω μιας αυξανόμενης σειράς κατασταλτικών νόμων, την τακτική κατάχρηση των αντιτρομοκρατικών νόμων, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής τους σε σχέση με ανηλίκους».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Σάντσεθ Αμόρ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Έκθεσης, «υπάρχουν παραδείγματα παράλογων κατηγοριών, όπως εκείνη η περίπτωση ενός 14χρονου κοριτσιού που κατηγορείται για τρομοκρατία και βλέπουμε ότι οι ερωτήσεις που του έγιναν είναι για παράδειγμα «γιατί πήγες στο σπίτι της φίλης σου να διαβάσεις τα μαθήματά σου;» και έτσι προχωρούν στις κατηγορίες για τρομοκρατία, όπως είπε ο ίδιος.

Επιθέσεις κατά του Τύπου

Στο άρθρο 16 της Έκθεσης γίνεται εκτενής αναφορά στις διώξεις δημοσιογράφων, τη λογοκρισία και τα εμπόδια στο ελεύθερο διαδίκτυο. Στην Έκθεση, εκφράζεται «λύπη της Επιτροπής για τη συνεχιζόμενη δίωξη, λογοκρισία και παρενόχληση των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, στερώντας τους την ελευθερία να ασκούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα και να ενημερώνουν το κοινό, πράγμα που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μιας δημοκρατικής κοινωνίας».

Χαρακτηριστική η απάντηση που έδωσε από το Στρασβούργο, ο εισηγητής της Έκθεσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τον δημοσιογράφο από τη Δανία που παραμένει προφυλακισμένος, τονίζοντας πως «κρατήθηκε στην Τουρκία όταν πήγε να κάνει τη δουλειά του, ζητάμε την απελευθέρωσή του, δεν υπάρχει κάτι ποινικό, απλώς έκανε τη δουλειά του».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καλεί τις τουρκικές αρχές να απέχουν από περαιτέρω επιθέσεις κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και να υποστηρίξουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, όπως η ελευθερία του λόγου και του Τύπου».

Η Επιτροπή «εξακολουθεί να ανησυχεί βαθύτατα για την υφιστάμενη νομοθεσία που εμποδίζει ένα ανοικτό και ελεύθερο διαδίκτυο, με μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης που επιβάλλονται για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δεκάδες αποκλεισμούς πρόσβασης και εντολές αφαίρεσης περιεχομένου, καθώς και από τη συνεχιζόμενη χρήση του Ανώτατου Συμβουλίου Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης για την καταστολή της κριτικής των μέσων ενημέρωσης και ακόμη και των μέσων που θεωρείται ότι διαδίδουν «απαισιοδοξία» αντί για θετικές ειδήσεις».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα