Κοντά στη Λέσβο η φρεγάτα HMCS-Fredericton. Ξεκίνησε η νατοϊκή αποστολή

default image

Ξεκίνησε η νατοιϊκή αποστολή στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας

Ξεκίνησε η αποστολή της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για τη διακοπή των γραμμών που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι.

Συγκεκριμένα, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton βρίσκεται κοντά στην περιοχή της Λέσβου.

Η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn, υπό την τακτική διοίκηση της οποίας τελεί η νατοϊκή αποστολή, ανεφοδιάστηκε στη Σούδα και θα πλεύσει προς το κεντρικό Αιγαίο, ενώ τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) και η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ έχουν επιστρέφει για ανεφοδιασμό, ώστε τις επόμενες ημέρες να επαναλάβουν τη δράση τους.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υλοποίηση αιτημάτων της γερμανικής τακτικής διοίκησης της νατοϊκής αποστολής όσον αφορά στη διάθεση πλοίων από κράτη-μέλη της Συμμαχίας για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της αποστολής.

Σημειώνεται ότι στη διαχείριση των προσφυγικών ροών συμμετέχουν 11 πλοία του Στόλου, παράλληλα με την εκτέλεση της εθνικής αποστολής τους.

Επιχειρησιακός διοικητής της αποστολής ορίσθηκε ο διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (Joint Force Command – JFC) στη Νάπολη, ναύαρχος Μάρκ Φέργκιουσον (Mark E. Ferguson) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2) που έχει αναλάβει την εκτέλεση της αποστολής υπάγεται στη Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM) που εδρεύει στο Νόρθγουντ της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι λεπτομέρειες της επιχείρησης

“Θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι πλοία του NATO “θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, η δύναμη Standing Maritime Group 2 θα εκτελεί καθήκοντα αναγνώρισης, επιτήρησης και παρακολούθησης στην περιοχή και θα βρίσκεται σταθερά σε επαφή με τη FRONTEX.

“Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά”, πρόσθεσε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι εάν πλοία της συμμαχίας διασώζουν ανθρώπους από πλοία που κινδυνεύουν στη θάλασσα και έχουν αποπλεύσει από την Τουρκία, θα τους μεταφέρουν στο έδαφος της Τουρκίας.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως το NATO θα εντείνει την επιτήρηση των συνόρων Τουρκίας-Συρίας για να βοηθήσει την Άγκυρα στη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων.

Το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ ανατολικά της Σικελίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η αεροναυτική άσκηση του ΝΑΤΟ «DYNAMIC MANTA 2016» που διεξάγεται ανατολικά της Σικελίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει με το νέο υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ (P-214) (κλάσης ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ). Στην άσκηση συμμετέχουν επίσης με πλοία επιφανείας, υποβρύχια και εναέρια μέσα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Τουρκία και η Γαλλία.

Σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου της συνεργασίας και της συνδυασμένης δράσης μεταξύ υποβρυχίων, εναέριων μέσων και μονάδων επιφανείας, με ιδιαίτερη έμφαση στις ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη συμμετοχή του στην εν λόγω άσκηση, το υποβρύχιο ΠΙΠΙΝΟΣ κατέπλευσε στην Κατάνια της Ιταλίας, από τις 18 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2016.

Η DYNAMIC MANTA 2016 διεξάγεται ετησίως υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο της Διοίκησης Υποβρυχίων του ΝΑΤΟ.ου COMSUBNATO.

Η νατοϊκή άσκηση ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα