Κοροναϊός: Πανικός στη βόρεια Ιταλία – Δεύτερος νεκρός, κλειστοί δημόσιοι χώροι

Κοροναϊός: Πανικός στη βόρεια Ιταλία – Δεύτερος νεκρός, κλειστοί δημόσιοι χώροι
Ανησυχία για τον κοροναϊό στην Ιταλία AP

Το δεύτερο θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας - Νεκρός και ένας 77χρονος που ζούσε κοντά στη Πάδοβα. Ο ΠΟΥ εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση

Ένας δεύτερος ασθενής προσβεβλημένος από τον νέο κοροναϊό απεβίωσε στην Ιταλία, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA επικαλούμενο πηγές στις υγειονομικές υπηρεσίες, καθώς η νόσος επεκτείνεται στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 51 κρούσματα.

Το θύμα ήταν μια γυναίκα κάτοικος της περιφέρειας της Λομβαρδίας όπου βρίσκεται το Μιλάνο, μετέδωσε το ANSA. Ο θάνατός της έγινε γνωστός μερικές ώρες αφότου ένας 77χρονος απεβίωσε στη διάρκεια της νύκτας κοντά στην Πάδοβα, στη γειτονική περιφέρεια Βένετο.

Ανησυχία για τον κοροναϊό στην Ιταλία AP

Η ανακοίνωση του θανάτου του 77χρονου έγινε χθες μέσα σε κλίμα πανικού στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη. Οι αρχές έκλεισαν τους δημόσιους χώρους σε ένδεκα πόλεις της βόρειας Ιταλίας. Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ερωτηθείς στις Βρυξέλλες από Ιταλούς δημοσιογράφους, φάνηκε καθησυχαστικός υπογραμμίζοντας πως η Ιταλία «εφαρμόζει πολύ υψηλού επιπέδου προφυλάξεις».

Ανησυχία για τον κοροναϊό στην Ιταλία AP

Ο πρώτος άνθρωπος που πέθανε στην Ευρώπη αφού προσβλήθηκε απ’ αυτή την επιδημία, η οποία εμφανίσθηκε τον Δεκέμβριο, ήταν ένας κινέζος τουρίστας προερχόμενος από την επαρχία Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γουχάν. Ο 80χρονος είχε φθάσει στις 23 Ιανουαρίου στη Γαλλία και άφησε την τελευταία του πνοή στις 14 Φεβρουαρίου στο Παρίσι.

Ανησυχία για τον κοροναϊό στην Ιταλία AP

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ιταλία έχουν αγγίξει τα 51.

Εν τω μεταξύ, μετά από περίπου 3 εβδομάδες εγκλωβισμού στο Diamond Princess, έφτασαν στην Αθήνα οι δύο Έλληνες που επέβαιναν στον κρουαζιερόπλοιο, από το Τόκιο.

Περιφερειάρχης του Βενέτο: “Κλείνουν μέχρι νεωτέρας τα πανεπιστήμια της περιοχής”

Ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Αττίλιο Φοντάνα, δήλωσε, πριν λίγο, ότι τα κρούσματα του κοροναϊού, στην Ιταλία έχουν αγγίξει, πλέον, τα πενήντα ένα.

Τριάντα εννέα ασθενείς βρίσκονται στην περιφέρεια της Λομβαρδίας, έντεκα στο Βένετο, και ένας στην ευρύτερη περιοχή της Ρώμης.

Πριν από λίγο, παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, δήλωσε ότι κλείνουν, μέχρι νεωτέρας, και τα πανεπιστήμια της περιοχής του. Πολλοί αγώνες ποδοσφαίρου τοπικών ομάδων, ακυρώθηκαν.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να στηρίξει οικονομικά τις επιχειρήσεις της Λομβαρδίας οι οποίες κινδυνεύουν να «γονατίσουν», εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού.

Στην Ρώμη, τέλος, μια κινέζα που είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Λάτζαρο Σπαλαντσάνι πριν τρεις εβδομάδες και ένας Ιταλός εικοσιεννιάχρονος ερευνητής ο οποίος είχε επιστρέψει από την Κίνα αναμένεται να πάρουν εξιτήριο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει ανησυχία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκφράζει ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που δεν έχουν σαφή επιδημιολογική σχέση, παρόλο που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας παραμένει σχετικά μικρός, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του.

Τα κρούσματα χωρίς σαφή επιδημιολογική σχέση περιλαμβάνουν ανθρώπους που δεν έχουν ταξιδέψει στην Κίνα ούτε έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ανέφερε στο Twitter ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σύμφωνα με αναφορές, η νόσος παρέμεινε ήπια στο 80% των ασθενών του κοροναϊού και ήταν σοβαρή ή κρίσιμη στο 20% των ασθενών αυτών, πρόσθεσε ο Τέντρος. Στο 2% των κρουσμάτων, ο ιός ήταν θανατηφόρος.

«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας συνεχίζει να είναι το ενδεχόμενο ο Covid-19 να διαδοθεί σε χώρες με ασθενέστερα συστήματα υγείας», δήλωσε. «Έχουμε επίσης δημοσιεύσει ένα στρατηγικό σχέδιο ετοιμότητας και απόκρισης, που περιλαμβάνει έκκληση για 675 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουμε χώρες, ιδιαίτερα αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες».

Συναγερμός και στην Κύπρο

Ύποπτο κρούσμα κορωναϊού διερευνά και το κυπριακό υπουργείο Υγείας, μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι τετραμελές πλήρωμα ιδιωτικού αεροσκάφους, που έφτασε σήμερα στην Κύπρο μέσω Ισραήλ αξιολογήθηκε ότι έπρεπε για εξεταστεί για κοροναϊό μετά από ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης.

Εξ αυτών, το ένα άτομο θεωρήθηκε υψηλού κινδύνου και διακομίστηκε στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, για περαιτέρω εξέταση.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα των εξετάσεων όταν αυτό θα είναι έτοιμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα