Κορονοϊός: Αποβιβάστηκαν στη Φλόριντα οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Zaandam και Rotterdam

Κορονοϊός: Αποβιβάστηκαν στη Φλόριντα οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Zaandam και Rotterdam
Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam AP Photo/Wilfredo Lee

Σε λιμάνι της Φλόριντα αποβιβάστηκαν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Zaandam και Rotterdam, μετά από την άρνηση αρκετών χωρών της Λατινικής Αμερικής για ελλιμενισμό τους.

Οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Zaandam και Rotterdam, τα οποία μετέφεραν αρκετούς ασθενείς με νέο κορονοϊό, αποβιβάστηκαν την Παρασκευή στο Φορτ Λότερντεϊλ της Φλόριντα, μετά από “οδύσσεια” στον Ειρηνικό και την Καραϊβική και αφού πολλά λιμάνια σε χώρες της Λατινικής Αμερικής τους απαγόρευσαν να ελλιμενιστούν.

“Γραφτήκαμε στην ιστορία. Μέχρι αύριο, όλα θα έχουν τελειώσει“, είπε ο πλοίαρχος του Rotterdam, Μπας βαν Ντρόιμελ, απευθυνόμενος στους επιβάτες με ένα ηχητικό μήνυμα: “Ορισμένοι από εσάς έχουν ακόμη μακρύ δρόμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους”, προσέθεσε ευχαριστώντας τους για την υπομονή και τη συνεργασία τους.

Η τύχη των Zaandam και Rotterdam αποφασίστηκε μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της πλοιοκτήτριας εταιρείας Holland America, των τοπικών αρχών της Φλόριντας, του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και της ακτοφυλακής. Τελικά, την Πέμπτη (2/4) δόθηκε το πράσινο φως για να πιάσουν λιμάνι τα δύο πλοία.

Σύμφωνα με το πλάνο αποβίβασης, λεωφορεία που θα συνοδεύονται από αστυνομικούς θα μεταφέρουν στο αεροδρόμιο του Φορτ Λότερντεϊλ 1.200 επιβάτες που φαίνεται ότι είναι καλά στην υγεία τους. Από εκεί θα επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

“Περπατάμε στον διάδρομο”, είπε ενθουσιασμένη μια 49χρονη, η οποία βγήκε από την καμπίνα της αφού παρέμεινε σε καραντίνα επί 14 ημέρες μαζί με τον 53χρονο σύζυγό της. Το ζευγάρι φορούσε μάσκες προστασίας και ανέβηκε σε ένα λεωφορείο μαζί με άλλους επιβάτες, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας.

Παράλληλα, 26 επιβάτες που έχουν συμπτώματα γρίπης θα παραμείνουν σε καραντίνα στις καμπίνες τους μέχρι να αναρρώσουν, ενώ άλλοι 14 που χρειάζονταν νοσηλεία μεταφέρθηκαν ήδη από την Πέμπτη σε τοπικά νοσοκομεία: “Κάποιοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση, άλλοι είναι σταθεροί”, είπε εκπρόσωπος του νοσοκομείου “Broward Health“.

Αντίθετα, τραγικό τέλος είχε το ταξίδι για τέσσερις ανθρώπους που έσβησαν πάνω στο Zaandam, ενώ συνολικά, από τις 22 Μαρτίου, 250 επιβάτες και μέλη του πληρώματος παρουσίασαν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης, σύμφωνα με την εταιρεία “Holland America”. Έντεκα επιβάτες και ναυτικοί υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό, εκ των οποίων οι εννέα βρέθηκαν θετικοί.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα