Κορονοϊός: Θρίλερ με το “μολυσμένο” κρουαζιερόπλοιο Zaandam

Κορονοϊός: Θρίλερ με το “μολυσμένο” κρουαζιερόπλοιο Zaandam
Άγνωστο παραμένει ακόμα το που θα πιάσει λιμάνι το κρουαζιερόπλοιο Zaandam AP Photo/Arnulfo Franco

Στην καραϊβική πλέει το Zaandam, χωρίς να είναι ξεκάθαρος ο προορισμός του. Μεταφέρει τέσσερις νεκρούς και τουλάχιστον δυο ασθενείς από κορονοϊό.

Το κρουαζιερόπλοιο Zaandam, που μεταφέρει τέσσερις σορούς και τουλάχιστον δύο ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, καθώς και το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο που το συνοδεύει, το Rotterdam, κατευθύνονται προς την Καραϊβική Θάλασσα, χωρίς όμως να είναι σίγουρος ο τελικός προορισμός τους.

Τα δύο πλοία μπήκαν στη διώρυγα του Παναμά το απόγευμα της Κυριακής ενώ προηγουμένως ολοκλήρωσαν τη μεταφορά περίπου 400 υγιών επιβατών από το Zaandam στο Rotterdam, όπως ανακοίνωσε η αρχή που διαχειρίζεται αυτό το κρίσιμης σημασίας θαλάσσιο πέρασμα. Το πού θα πιάσουν λιμάνι όμως, η εταιρεία Holland America (όμιλος Carnival) δεν το γνωρίζει ακόμη.

Το Zaandam απέπλευσε την 7η Μαρτίου από το Μπουένος Άιρες, πέρασε το ακρωτήριο Χορν, προτού η Χιλή να αρνηθεί να επιτρέψει την αποβίβαση ασθενών με συμπτώματα γρίπης. Το λιμάνι στο οποίο σκόπευε να κατευθυνθεί, στο Φορτ Λόντερντεϊλ (Φλόριντα, ΗΠΑ) δεν είναι διόλου σίγουρο ότι θα του επιτρέψει τον ελλιμενισμό.

Ο πρόεδρος της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το πλοίο, ο Ορλάντο Άσφορντ, διαβεβαίωσε ότι τα στελέχη της εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να βρουν προορισμό για το σκάφος, μπροστά σε μια κατάσταση την οποία χαρακτήρισε “δύσκολη και χωρίς προηγούμενο”.

Κρουαζιερόπλοιο (Αρχείο) Κρουαζιερόπλοιο (Αρχείο)

Όπως μάλιστα τόνισε ο ο ιθύνων της Holland America σε video που είδε το φως της δημοσιότητας: “Το σημαντικότερο είναι η απομόνωση, είτε βρίσκεστε υπό περιορισμό πάνω στο Zaandam, ή στο Rotterdam. Ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσουμε την υγεία σας είναι να φροντίσουμε ότι θα είστε σε απομόνωση και ασφαλείς όσο εργαζόμαστε για να βρούμε προορισμό όπου θα σας επιτραπεί να αποβιβαστείτε και να επιστρέψετε στα σπίτια σας”.

Αντίθετα με αυτό που αναφέρθηκε αρχικά, το Zaandam και το Rotterdam -το δεύτερο κρουαζιερόπλοιο, το οποίο στάλθηκε εσπευσμένα για να βοηθήσει το πρώτο, μεταφέροντας καύσιμα, τρόφιμα, προσωπικό και τεστ για την ασθένεια COVID-19, καθώς και για να παραλάβει τους υγιείς επιβάτες- θα μείνουν μαζί.

Τις τελευταίες ημέρες, η εταιρεία έλεγε πως το Zaandam θα κατευθυνόταν στο Φορτ Λόντερντεϊλ, ενώ το Rotterdam θα επέστρεφε στο Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια), από όπου απέπλευσε, σύμφωνα με τις παναμαϊκές αρχές.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα