Κορονοϊός στη Χιλή: “Κατάσταση καταστροφής – Αναπτύσσεται ο στρατός

Κορονοϊός στη Χιλή: “Κατάσταση καταστροφής – Αναπτύσσεται ο στρατός
Κορονοϊός στη Χιλή AP

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των υγειονομικών αρχών της Χιλής, στη χώρα καταγράφονταν μέχρι την Τετάρτη 238 κρούσματα του κορονοϊού, πάντως ουδείς θάνατος.

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα κήρυξε την Πέμπτη «κατάσταση εξαίρεσης» από τις διατάξεις του Συντάγματος «εξαιτίας καταστροφής», η οποία καθιστά δυνατή την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό για την τήρηση της τάξης στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, όπου οι υγειονομικές αρχές καταμετρούν πλέον σχεδόν 240 κρούσματα του κορονοϊού.

Το μέτρο, με ισχύ 90 ημέρες, θα επιτρέψει ο στρατός να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοσοκομείων και των υγειονομικών εγκαταστάσεων, να προστατεύει τις αλυσίδες εφοδιασμού ιατρικών προϊόντων και φαρμάκων και να διευκολύνει τις μετακινήσεις ασθενών και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εξήγησε ο Πινιέρα.

Ο στρατός εντέλλεται ακόμη να επιβάλλει τα μέτρα καραντίνας, καθώς και να προστατεύει την παραγωγή και τη διανομή διαφόρων αγαθών, για την εγγύηση του ομαλού εφοδιασμού του πληθυσμού, εν μέσω της μεγάλης αύξησης της ζήτησης σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

«Ο στρατός θα δράσει σαν αληθινή υγειονομική δύναμη, σε συνεργασία με όλους τους λειτουργούς του συστήματος υγείας μας», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Χιλής.

Ο Πινιέρα επικρίθηκε έντονα διότι έβγαλε τον στρατό στους δρόμους τις πρώτες ημέρες της κοινωνικής κρίσης που ξέσπασε τον Οκτώβριο στη Χιλή, θυμίζοντας σε πολλούς τα πέτρινα χρόνια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Παράλληλα, οι επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Silver Explorer, που είχε τεθεί σε καραντίνα στο νότιο τμήμα της χώρας αφού έξι από τους επιβαίνοντες εκδήλωσαν συμπτώματα της ασθένειας COVID-19, μπόρεσαν εντέλει να αποβιβαστούν χθες.

Οι περίπου εκατό επιβάτες οδηγήθηκαν σε απομονωμένο χώρο, κοντά στο αεροδρόμιο της πόλης Πουέρτο Μοντ, 1.300 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο. Θα επιβιβαστούν σε πτήσεις τσάρτερ προς τη Βραζιλία, όπου θα μετεπιβιβαστούν σε πτήσεις προς το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Το κρουαζιερόπλοιο τέθηκε σε απομόνωση έξω από το λιμάνι Κάστρο, στο νότιο τμήμα της χώρας, όταν 85χρονος Βρετανός παρουσίασε τα συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αφού αποβιβάστηκε σε μικρό λιμάνι των ακτών της Χιλής. Ο επιβάτης διακομίστηκε στο νοσοκομείο της κοντινότερης μεγάλης πόλης, όπου επιβεβαιώθηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Ακόμη ένα κρουαζιερόπλοιο, το Azamara, που είχε τεθεί σε καραντίνα στο λιμάνι της πόλης Τσακαβούκο εξαιτίας ύποπτων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, βρίσκεται πλέον σε αναμονή στο λιμάνι της πόλης Βαλπαραΐσο (κεντρική Χιλή), ανέφεραν οι λιμενικές αρχές ερωτηθείσες σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα των υγειονομικών αρχών της Χιλής, στη χώρα καταγράφονταν μέχρι χθες 238 κρούσματα του SARS-CoV-2, πάντως ουδείς θάνατος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα