Κορονοϊός: Σε ξέφρενο άλλα άνισο ρυθμό η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Κορονοϊός: Σε ξέφρενο άλλα άνισο ρυθμό η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας
Μια γυναίκα περπατά μπροστά ​​από έναν ηλεκτρονικό πίνακα που δείχνει τον δείκτη μετοχών του Χονγκ Κονγκ. AP

Οι προβλέψεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊου αναθεωρήθηκαν εκ νέου προς τα πάνω. Όμως η έξοδος από το τούνελ της ύφεσης δεν θα είναι το ίδιο άμεση για όλα τα κράτη.

Το ράλι των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού ανά τον κόσμο και τα πακέτα στήριξης και ενίσχυσης της οικονομίας που βρίσκονται σε ισχύ στις ΗΠΑ, φαίνεται πως αποτελούν τις σταθερές ώστε η ύφεση που πλήττει τα περισσότερα κράτη του πλανήτη λόγω της πανδημίας, να φτάσει στο τέλος της, με γοργούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με νέα δεδομένα που παρουσιάσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και κατέγραψε το Associated Press, οι προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ παγκοσμίως αναθεωρούνται προς τα πάνω, αγγίζοντας το 5,5% για την φετινή χρονιά και το 4% για το 2022. Οι προηγούμενες σχετικές εκτιμήσεις για τη διεθνή οικονομία, έκαναν λόγο για αύξηση 4,2% και 3,7% αντίστοιχα για κάθε χρονιά.

Οι εκτιμήσεις του οργανισμού δείχνουν πως η αρχή του τέλους της νέας οικονομικής κρίσης που έφερε η πανδημία θα γίνει ορατή από τα μέσα της φετινής χρονιάς σε αρκετά κράτη. Όμως τονίζεται εμφατικά πως αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έρθει μεν ιδιαίτερα γρήγορα σε οικονομίες κρατών όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ, ενώ αρκετά κράτη που εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της πανδημίας, θα παλέψουν με ζητήματα βιωσιμότητας των οικονομιών τους ως και το τέλος του 2022.

Παράλληλα, ο οργανισμός, που έχει ως έδρα το Παρίσι, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων του κορονοϊού και για τις χώρες με περιορισμένη πρόσβαση σε εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα, ώστε να αρθούν οι κοινωνικοί περιορισμοί και να ανοίξουν ξανά θέσεις εργασίας. Συνολικά, μόνο στα 36 πλουσιότερα κράτη παγκοσμίως, η πανδημία του κορονοϊού έχει γίνει η αφορμή για να χαθούν τουλάχιστον 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα