Κορονοϊός: Στο επίπεδο-ρεκόρ του 14,7% η ανεργία τον Μάρτιο στη Νορβηγία

Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί τον Μάρτιο ανεργία ύψους 14,7% στη Νορβηγία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την σκανδιναβική χώρα. (Heiko Junge/NTB scanpix via AP)
Η πανδημία του κορονοϊού είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφεί τον Μάρτιο ανεργία ύψους 14,7% στη Νορβηγία, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ για την σκανδιναβική χώρα. AP

Το ποσοστό της ανεργίας στην Νορβηγία εξαπλασιάστηκε τον Μάρτιο στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία εργασίας και πρόνοιας (NAV).

Αυτό το ποσοστό (14,7%), αποτελεί και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα καθώς η οικονομία ‘τράβηξε χειρόφρενο’ στο πλαίσιο των προσπαθειών να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Πριν από τρεις εβδομάδες, η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κλείνουν εκτάκτως πολλές δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των παιδικών σταθμών, οδηγώντας την οικονομία σε καθοδική περιδίνηση και προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

ADVERTISING

Αν και πολλές θέσεις εργασίας καταχωρούνται ως προσωρινές, όπως στα εστιατόρια και τις αεροπορικές εταιρίες, που αναμένεται να επαναφέρουν τους υπαλλήλους τους όταν αρθούν εν τέλει τα μέτρα περιορισμού, οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι πολλές επιχειρήσεις μπορεί να πασχίσουν για να ανακάμψουν.

Η Νορβηγία, κορυφαία χώρα παραγωγής πετρελαίου και αερίου, πλήττεται επίσης από το κραχ στην τιμή του αργού, του βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της, ενώ ο συγκεκριμένος κλάδος έχει επίσης ανακοινώσει απολύσεις.

"Έχουμε δει μια δραστική επιδείνωση στην αγορά εργασίας", ανέφερε η επικεφαλής της NAV, Σίγκρουν Βάαγκενγκ, σε ανακοίνωση. "Ενώ κάποιες ομάδες επηρεάζονται περισσότερο από άλλες, βλέπουμε αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους και ως αποτέλεσμα το σύνολο της νορβηγικής οικονομίας πλήττεται σκληρά", πρόσθεσε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network