Κορονοϊός: Θερίζει τη Λατινική Αμερική – Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Κορονοϊός: Θερίζει τη Λατινική Αμερική – Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών
Ιατρικό προσωπικό στη Χιλή AP Photo/Esteban Felix

Δεκάδες χιλιάδες οι νεκροί και τα κρούσματα του κορονοϊού σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ο ιός θερίζει Μεξικό, Χιλή και Βραζιλία.

Συνεχίζει να θερίζει τη Λατινική Αμερική ο κορονοϊός, με τον απολογισμό των θυμάτων και των κρουσμάτων να αυξάνεται το τελευταίο 24ωρο. Το Μεξικό ξεπέρασε το όριο των 10.000 νεκρών, την ημέρα της έναρξης της διαδικασίας σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας. Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.771 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 10.167 νεκρούς επί συνόλου 93.435 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Το Μεξικό είναι χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (29.937 θάνατοι). Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολλαπλάσιος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες εργάτες μπήκαν στις ουρές για να επιστρέψουν στα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών στα σύνορα με τις ΗΠΑ, που προστέθηκαν στον κατάλογο των εταιρειών η λειτουργία των οποίων θεωρείται «απολύτως απαραίτητη» κι έτσι μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά. Στο εργοστάσιο της Flex Ltd στη Σιουδάδ Χουάρες, που προμηθεύει ανταλλακτικά στη Ford Motor Co και στη Fiat Chrysler, προσωπικό έπαιρνε τη θερμοκρασία των εργατών. Ένα πανό έγραφε «Καλωσορίσατε! Εργαστήκαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να σας περιμένει ένα ασφαλές και καθαρό εργοστάσιο». Ο δήμαρχος της Χουάρες Αρμάντο Καβάδα υπολόγισε ότι περί το 30% των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία (300.000 συνολικά) επέστρεψε στη δουλειά.

Πάνω από 100.000 κρούσματα και 1.113 οι νεκροί στη Χιλή

Στη Χιλή ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε τα 105.159, ενώ τα θύματα της COVID-19 αυξήθηκαν σε 1.113, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Μέχρι τις 21:00 (τοπική ώρα) της Δευτέρας από την ίδια ώρα της Κυριακής καταγράφηκαν 5.471 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 59 ασθενείς, διευκρίνισε το υπουργείο.

Τα μέτρα περιορισμού στο Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, παρατάθηκαν ως την 5η Ιουνίου. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς επισήμανε χθες ότι τα αποτελέσματα των μέτρων δεν φαίνονται «άμεσα» και πολλά θα εξαρτηθούν από το «πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες», δηλαδή αν και κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις συστάσεις.

Ακόμη 11.598 περιπτώσεις και 623 θάνατοι στη Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την περασμένη ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 623 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 11.598 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 29.937 νεκρούς επί συνόλου 526.447 μολύνσεων.

Ωστόσο, ο δήμαρχος του Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Μαρσέλου Κριβέλα, παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από την Τρίτη, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την “επιστροφή στην ομαλότητα” τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο. Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό.

Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης ως το βράδυ χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της πολιτείας, πλέον το 87% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο και το σύστημα υγείας έχει φθάσει τα όρια του κορεσμού του.

Μόνο οι ΗΠΑ, που ξεπέρασαν τους 100.000 νεκρούς, το Ηνωμένο Βασίλειο (39.045) και η Ιταλία (33.475) θρηνούν περισσότερα θύματα από ό,τι η Βραζιλία των 210 εκατομμυρίων κατοίκων εξαιτίας της πανδημίας.

Η χώρα έχει ασφαλώς τον υπερτριπλάσιο πληθυσμό τόσο από το ΗΒ, όσο και από την Ιταλία, ωστόσο τα στοιχεία που ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας, προειδοποιούν επιστήμονες, είναι μάλλον υποτιμημένα. Ορισμένοι από αυτούς υπολογίζουν πως στην πραγματικότητα η έκταση της πανδημίας του κορονοϊού ενδέχεται να είναι δεκαπλάσια, αν όχι δεκαπενταπλάσια, από αυτή που καταγράφουν τα κυβερνητικά δεδομένα.

Νέοι 743 θάνατοι στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, άλλοι 743 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός μέσα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως τις 20:30 της Δευτέρας (τοπική ώρα· στις 03:30 Τρίτης ώρα Ελλάδας) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 105.099 νεκρούς στη χώρα αυτή, όπου έχουν καταγραφεί 1.809.109 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, δείχνουν οι αριθμοί της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα, σε απόλυτα μεγέθη, από την πανδημία του κορονοϊού. Παγκοσμίως, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε τουλάχιστον 373.439 ως τις 22:00 χθες Δευτέρα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες έχουν, λιγότερο ως περισσότερο, χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, δεκάδες αμερικανικές πόλεις επιβάλλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλο λόγο: εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών που εξαπλώθηκαν σε σχεδόν όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, 46χρονου Αφροαμερικανού, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη

Νέα κρούσματα και στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενημερώθηκε για πέντε νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, που όπως διευκρίνισε ήταν όλα «εισαγόμενα», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται που φθάνουν έχοντας μολυνθεί στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό.

Δύο κρούσματα εντοπίστηκαν στη Σετσουάν και από ένα σε Σαγκάη, Γκουανγκντόνγκ και Σαανσί, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Υγείας. Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος ασθενούς. Οκτώ ασθενείς έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία της Κίνας, όπου συνεχίζουν να νοσηλεύονται 73 άνθρωποι που παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19. Συνολικά, 78.315 άνθρωποι έχουν ιαθεί στη χώρα. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου ο SARS-CoV-2 πρόσβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο στα τέλη του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.022 κρουσμάτων μόλυνσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα