Κοτζιάς: Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για λύση στο Κυπριακό

Κοπή της βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά  την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Κοπή της βασιλόπιτας του Υπουργείου Εξωτερικών από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Στην πρώτη μέρα των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Ελλάδας

«Παλεύουμε συστηματικά να λύσουμε το πρόβλημα του Κυπριακού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέχεια της πρώτης ημέρας των εργασιών της διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

«Παλεύουμε να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση των σημαντικών θεμάτων της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και να ανοίξει ο δρόμος για να αλλάξει αυτό το παρωχημένο σύστημα εγγυήσεων» πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας:

«Εμείς θεωρούμε ότι έχει γίνει ένα σπουδαίο βήμα, ότι όλοι παραδέχονται και αποδέχονται ότι το ζήτημα εγγυήσεων και ασφάλειας της Κύπρου είναι θεμελιακό θέμα του Κυπριακού».

Νωρίτερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών για τις προσπάθειες επίλυσης προβλήματος και αναφέρθηκε στην ιστορία που δεν πρέπει να εγκλωβίσει ως φυλακή τους συμμετέχοντες αλλά να λειτουργήσει ως σχολείο.

AdTech Ad

Το κύριο ζήτημα όπως τόνισε είναι να απαντηθεί το ερώτημα «τι κράτος θέλουμε», υπογραμμίζοντας ότι η λύση θα πρέπει να οδηγήσει σε ένα φυσιολογικό κράτος, χωρίς εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα που είναι αποικιοκρατικά κατάλοιπα, τη στιγμή που όλα αυτά τα εγγυητικά καθεστώτα έχουν καταρρεύσει παγκοσμίως.

Πρόσθεσε, ότι στους Τουρκοκύπριους πρέπει αποδοθούν τα περισσότερα δυνατά δικαιώματα και στους ΕΚ να εξασφαλισθεί η μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Ο Νίκος Κοτζιάς παρουσίασε επίσης την ελληνική πρόταση για κατάργηση της Συνθήκης των Εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων και πως στη θέση τους θα αναπτυχθεί ένας μηχανισμός παρακολούθησης και υλοποίησης των συμφωνιών.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κοτζιάς: Φυσιολογικό κράτος χωρίς αποικιοκρατικά κατάλοιπα

SHARE: