Κούσνερ: Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς

Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, δήλωσε ο Κούσνερ
Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, δήλωσε ο Κούσνερ AP

"Αξίζετε να έχετε ένα λαμπρό μέλλον" το μήνυμα του συμβούλου και γαμπρού του Τραμπ στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν "παγώσει" εδώ και μήνες τις επαφές με τις ΗΠΑ για την επίλυση της διένεξης με το Ισραήλ.

Ο σύμβουλος και γαμπρός του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ παραχώρησε συνέντευξη στην παλαιστινιακή εφημερίδα Al Quds, δηλώνοντας ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Αμπάς».

Στη συνέντευξη, η οποία δημοσιεύτηκε στα αραβικά, υπό τον τίτλο: «Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Αμπάς αν εκείνος το επιθυμεί», ο Κούσνερ μετέφερε απευθείας ένα μήνυμα στον παλαιστινιακό λαό λέγοντας: «Αξίζετε να έχετε ένα λαμπρό μέλλον, τώρα είναι η στιγμή και για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να ενδυναμώσουν τις ηγεσίες τους και να επανεστιάσουν αυτές ενθαρρύνοντας ένα άνοιγμα προς μια λύση, και να μην φοβηθούν να προσπαθήσουν», ανέφερε το δημοσίευμα.

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει ότι επεξεργάζεται ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης το οποίο θα δώσει σύντομα στη δημοσιότητα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν παγώσει από το 2014.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς έχει αρνηθεί να συναντηθεί με μέλη της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ έπειτα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου που έλαβε τον Δεκέμβριο να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία. Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει παγώσει εδώ και πολλούς μήνες τις επαφές της με την Ουάσινγκτον καθώς θεωρεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση τηρεί κατάφωρα φιλοϊσραηλινή στάση.

Ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής, προεξόφλησε περίπου μια εβδομάδα πριν ότι η περιοδεία του Κούσνερ και του Γκρίνμπλατ «δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Ο Κούσνερ, ο οποίος ηγείται του σχεδίου Τραμπ για τη συγκρότηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας για τη Μέση Ανατολή και ο οποίος εκπροσώπησε τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο στα εγκαίνια της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, δήλωσε ότι «δεν επιθυμεί να μιλήσει για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας την οποία επεξεργαζόμαστε». Ωστόσο είπε ότι θα είναι έτοιμος «σύντομα».

«Αν ο πρόεδρος Αμπάς είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στη συζήτηση, αλλά αν όχι, τότε θα δώσουμε στη δημοσιότητα το σχέδιο», επισήμανε.

«Πιστεύω ότι για να επιτευχθεί μια συμφωνία, και τα δύο μέρη πρόκειται να κερδίσουν περισσότερα από όσα προσφέρουν και τα δύο μέρη θα νιώσουν πεποίθηση ότι οι ζωές των λαών τους θα είναι καλύτερες δεκαετίες μετά από σήμερα εξαιτίας των παραχωρήσεων που κάνουν», πρόσθεσε.

Ο Κούσνερ, συνοδευόμενος από τον ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ συναντήθηκαν την Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίο συζήτησαν τις προσπάθειες για την ειρήνευση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Το ταξίδι τους στην Ιερουσαλήμ ήρθε σε συνέχεια περιοδείας τους στην περιοχή που περιελάμβανε την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία.

Σε ερώτηση από τη εφημερίδα για το τι του είπαν οι ηγέτες των αραβικών κρατών, ο Κούσνερ τόνισε ότι εκείνοι «αποσαφήνισαν ότι επιθυμούν να δουν ένα παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσά του την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Θέλουν μια συμφωνία που επιτρέπει στον παλαιστινιακό λαό να ζει σε ειρήνη και να έχει τις ίδιες οικονομικές ευκαιρίες που απολαμβάνουν οι δικοί τους λαοί».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Παλαιστίνη, Μέση Ανατολή
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ισραήλ: Παλαιστίνιος επιχείρησε να παρασύρει 3 στρατιώτες με το αυτοκίνητό του

Γάζα: Η αλήθεια σε μία φωτογραφία και οι 100 τραυματίες της ημέρας

Ισραήλ: Επιθέσεις κατά στόχων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

SHARE: