Κυπριακό: Εγγυήσεις ζητά η Λευκωσία πριν ταξιδεύσει για Γενεύη

Κυπριακό: Εγγυήσεις ζητά η Λευκωσία πριν ταξιδεύσει για Γενεύη

Γραπτή βεβαίωση ότι θα υπάρχει το έγγραφο πήρε η Λευκωσία

Προτού συναινέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε γραπτώς και εξασφάλισε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έχει ετοιμαστεί το κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συγκεκριμένη διαβεβαίωση δόθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Επίσης ανέφερε πως η συμφωνία που ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ο γγ των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει προετοιμασία κοινού εγγράφου, το οποίο πρέπει να είναι συμφωνημένο και όχι ενοποιημένο έγγραφο. Πρόσθεσε πως με βάση τη συμφωνία, το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί αφού προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία. Παράλληλα, είπε, θα συζητηθούν με τη σειρά, το εδαφικό, το περιουσιακό και η εσωτερική διακυβέρνηση.

Συναινεί ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν τίθεται θέμα το κοινό έγγραφο να μην είναι έτοιμο εγκαίρως. Τόνισε ότι οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη είναι το μόνο θέμα στο οποίο επικεντρώνεται αυτήν τη στιγμή ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές. Σημείωσε ακόμη πως ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός του σύμβουλος προσβλέπουν στην υποδοχή όλων των μερών στη Γενεύη για παραγωγικές διαπραγματεύσεις.

Συνάντηση Νεοφύτου - Φέλτμαν

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το ίδιο θέμα ήταν στο επίκεντρο των χωριστών συναντήσεων του προέδρου του ΔΗΣΥ στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Συμφωνία στην ασφάλεια ζητά το ΑΚΕΛ

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Πρόσθεσε ότι το κοινό έγγραφο που θα ετοιμαστεί πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης έχει ως εκ τούτου τεράστια σημασία.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της μιας πλευράς δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των ανησυχιών της άλλης και αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία. Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση στη Γενεύη θα είναι κρίσιμη και καθοριστική και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία. Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για επιτυχία της διάσκεψης, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα συσσωρεύσει πολλά αρνητικά.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πόλεμος ανακοινώσεων για το Κυπριακό

SHARE:

24Media Network