Κυπριακό: Η ώρα για τα δύσκολα

Κυπριακό: Η ώρα για τα δύσκολα

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Αναστασιάδη- Ακιντζί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή. Θα αντιμετωπίσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα του Κυπριακού στην κοινή τους συνάντηση στην Ελβετία. Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

Κρίσιμες διαβουλεύσεις ξεκινούν τη Δευτέρα στο Mont Pelerin της Ελβετίας μεταξύ των δύο ηγετών της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, η οποία θα επικεντρωθεί στο εδαφικό, ενώ αναμένεται να  συζητηθούν και άλλα θέματα «αγκάθια», όπως η ασφάλεια, οι εγγυήσεις και η εκ περιτροπής προεδρία. Οι διαπραγματεύσεις στο Μον Πελερέν (Mont Pelerin) θα διαρκέσουν μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έφθασε το απόγευμα της Κυριακής με τους συνεργάτες του στο ελβετικό θέρετρο, και έγραψε στο λογαριασμό του στο Facebook: ««Μεταβαίνω  στην Ελβετία με αποφασιστικότητα, καλή θέληση και την αναγκαία βούληση, έχοντας κατά νου ότι η λύση θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, αλλά και να καθησυχάσει τις ανησυχίες του κυπριακού λαού». Με την άφιξη στο Μον Πελερέν ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος , Νίκος Χριστοδουλίδης, ανάρτησε φωτογραφίες στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην εναρκτήρια συνάντηση της Δευτέρας θα παραστεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, ο οποίος, όπως είχε δηλώσει εκπρόσωπός του,  «προσβλέπει στο να προσφέρει την προσωπική του υποστήριξη προς το έργο των δύο ηγετών, καθώς εισέρχονται σ’ αυτήν την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων».

Στις συνεντεύξεις της περασμένης Παρασκευής οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί εμφανίστηκαν με αποκλίσεις σε ό,τι αφορά το εδαφικό και την κατάθεση χαρτών. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αυτό μιας πολυμερούς διάσκεψης, θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος, «κάτι που δεν σημαίνει μόνο κριτήρια, αλλά και χάρτες που θα αποτυπώνουν τα όσα περιλαμβάνονται στα κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί». Ο κ.  Ακιντζί ανέφερε ότι, αν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια, θα αρχίσει η διαδικασία για την πενταμερή διάσκεψη, όπως επιμένει η τουρκοκυπριακή πλευρά,  και θα κατατεθούν στο τραπέζι και οι χάρτες. 

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της Άγκυρας, η οποία δεν φαίνεται διατεθειμένη να συμβάλλει θετικά. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η  εκτίμηση ενισχύεται και από την απόφασή της για  επικείμενη κάθοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπάρος» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προσέλθει, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στις διαπραγματεύσεις προετοιμασμένος για  όλα τα πιθανά σενάρια που μπορούν  να προκύψουν, δηλαδή  τόσο των διαφορών των δύο πλευρών  όσο και του στοιχείου της έκπληξης.

Το τελευταίο δεν αποκλείεται από διπλωματικές πηγές ως διαπραγματευτικός ελιγμός  εκ μέρους της τουρκοκυπριακής  πλευράς για αποκόμιση οφέλους σε άλλο, πλην του εδαφικού κεφάλαιο, όπως η εκ περιτροπής προεδρία που, σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, αποτελεί «βασικό στοιχείο της ισότητας των Τουρκοκυπρίων».

Το Μον Πελερέν, ένα μικρό ειδυλλιακό θέρετρο πάνω από τη λίμνη της Γενεύης, προστίθεται στην εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα ιστορία του Κυπριακού, αφού πολλές συναντήσεις για επίλυση του προβλήματος έγιναν σε ελβετικές πόλεις ή θέρετρα.

Το 1959 η συμφωνία για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε  στη Ζυρίχη το 1959. Από τότε μέχρι και σήμερα η Ελβετία φιλοξένησε 9 από τις 21 συναντήσεις για το Κυπριακό.  Το Μάρτιο του 2004 στο χιονισμένο Βirgenstonk κατατέθηκε το Σχέδιο Ανάν, το οποίο στο δημοψήφισμα του Απριλίου της ίδιας χρονιάς απορρίφθηκε από τους Ελληνοκυπρίους και εγκρίθηκε από τους Τουρκοκυπρίους.  Τον Ιανουάριο του 2016 στο Νταβός έγινε κοινή συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τους κυρίους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Στην Ελβετία ο Νίκος Αναστασιάδης

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: Δεν μπορεί να κλείσει το Κυπριακό

SHARE:

24Media Network