Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ αποφεύγει με κάθε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση της 'χημικής επίθεσης στη Συρία

Λαβρόφ: Ο ΟΗΕ αποφεύγει με κάθε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση της 'χημικής επίθεσης στη Συρία

Ο Ρώστος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τις προσπάθειες των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν μια έντιμη διερεύνηση της επίθεσης

Ερευνητές από τη Μόσχα και τη Δύση πρέπει να συμμετάσχουν σε μια ομάδα που θα εξετάσει την επίθεση με χημικά όπλα που φέρεται να πραγματοποιήθηκε στις 4 Απριλίου στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε τη Μ. Πέμπτη ο Ρώσος υυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως εξήγησε «αρκετά πειστικά» τη Μ. Τετάρτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον τους λόγους για τους οποίους μια ειδική ανεξάρτητη έρευνα του ΟΗΕ και του ΟΑΧΟ πρέπει να διενεργηθεί για την επίθεση.

«Όμως, λαμβανομένης υπόψη της τεράστιας, με στοιχεία έντονης αντιπαράθεσης, απήχησης που περιβάλλει αυτό που συνέβη στη Συρία προσφερθήκαμε να συμπληρώσουμε αυτές τις δομές με επαγγελματίες επιθεωρητές σε αυτό το πεδίο, που θα κληθούν τόσο από δυτικές χώρες όσο και από τη Ρωσία και από περιφερειακές χώρες» είπε ο Λαβρόφ. Πρόσθεσε πως «μου φάνηκε πως ο Τίλερσον αντέδρασε θετικά σε αυτή την ιδέα».

Ο Λαβρόφ είπε ακόμη πως η απροθυμία των δυτικών χωρών να στείλουν ειδικούς στο σημείο όπου φέρεται να πραγματοποιήθηκε η επίθεση βασίζεται σε «δικαιολογίες» για δήθεν κινδύνους.

Ο Λαβρόφ δήλωσε πως συνάδελφοί του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία «δεν δίνουν προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει να επισκεφθούν όχι μόνο την αεροπορική βάση την οποία υποπτεύονται ως τον τόπο όπου φορτώθηκαν χημικά όπλα σε αεροπλάνα, αλλά επίσης και τον τόπο όπου επλήγησαν αυτά τα όπλα».

«Είπαν “δεν ξέρουμε ποιος ελέγχει αυτή την περιοχή, δεν είναι ασφαλές να στείλουμε εκεί επιθεωρητές”. Όλα αυτά είναι δικαιολογίες» τόνισε.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Ρωσία ανησυχεί για τις προσπάθειες των εταίρων της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να αποφύγουν μια έντιμη διερεύνηση της επίθεσης.

«Ανησυχούμε πολύ για τις προσπάθειες των ξένων εταίρων μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφύγουν με οποιονδήποτε τρόπο μια έντιμη διερεύνηση αυτού του επεισοδίου» είπε ο Λαβρόφ.

(Φωτογραφία: Alaa Alyousef via AP, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συρία: Βέτο από την Ρωσία για έρευνα στην επίθεση με χημικά

ΟΗΕ: Θετικά στο σαρίν τα δείγματα της επίθεσης στη Συρία

Ο Πούτιν βλέπει προβοκάτσια των ΗΠΑ με χημικά

SHARE:

24Media Network