Λευκός Οίκος: Ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  

Λευκός Οίκος: Ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πώληση F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  
F-35 AP

Η απόφαση του Λευκού Οίκου για πώλωσω f 35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοινώθηκε ανεπίσημα σε βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι σκοπεύει να πουλήσει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της εταιρείας Lockheed Martin στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως ανέφερε ένας Δημοκρατικός βουλευτής.

Το σχέδιο αυτό, για το οποίο είχε εκφράσει ανησυχίες το Ισραήλ, θα μπορούσε να μπλοκαριστεί από το Κογκρέσο.

Στην ανακοίνωσή του ο Δημοκρατικός Έλιοτ Έντζελ υποστηρίζει ότι η απόκτηση αυτών των μαχητικών τελευταίας γενιάς από τα ΗΑΕ «θα αλλάξει σημαντικά την ισορροπία δυνάμεων στον Κόλπο και θα επηρεάσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ», του κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Το να σπεύσουμε για να πουλήσουμε (τα F-35) δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι αυτή η συναλλαγή θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ, ιδίως αν και άλλες αραβικές χώρες, σύμμαχοι της Ουάσινγκτον, ζητήσουν και αυτές να αποκτήσουν τέτοια αεροσκάφη. «Το τίμημα για την εξομάλυνση (σ.σ. των σχέσεων των αραβικών χωρών) με το Ισραήλ, θα είναι η εξάπλωση του προηγμένου εξοπλισμού; Και είναι λογικό αυτό;» διερωτήθηκε.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου ανακοινώθηκε ανεπίσημα σε βουλευτές της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που συνήθως ανακοινώνει τις πωλήσεις όπλων σε άλλες χώρες, δεν το διέψευσε.

Το Ισραήλ αρχικά είχε αντιταχθεί στην πώληση των F-35 σε αραβικές χώρες, όμως πέρσι ήρε τις αντιρρήσεις του, αφού έλαβε εγγυήσεις από τις ΗΠΑ ότι θα διατηρήσει τη στρατιωτική υπεροχή του στην περιοχή. «Όλοι μας αντιμετωπίζουμε μια κοινή απειλή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα