Λεπτές ισορροπίες στη Συρία. ΗΠΑ: Ρωσικοί πύραυλοι συνετρίβησαν στο Ιράν. Επικοινωνία Λαβρόφ – Κέρι για συντονισμό των επιχειρήσεων

default image

Τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από την Κασπία εναντίον στόχων στη Συρία συνετρίβησαν στο Ιράν. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε να σχολιάσει. Για ανθρώπινες απώλειες από την πλευρά της Ρωσίας προειδοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άστον Κάρτερ

Τέσσερις πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύτηκαν από ρωσικό πολεμικό πλοίο από την Κασπία στοχοθετώντας θέσεις στη Συρία κατέληξαν στο Ιράν, γνωστοποίησαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Τέσσερις ρωσικοί πύραυλοι συνετρίβησαν χθες στο Ιράν», ανέφερε ένας αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαιώνοντας μια πληροφορία που μετέδωσε νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Μια αμερικανική κυβερνητική πηγή επισήμανε επιπλέον ότι η Ρωσία εκτοξεύει πυραύλους Κρουζ που περνούν από τον εναέριο χώρο του Ιράν προς τη Συρία για να πλήττει θέσεις των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές των Αμερικανών αξιωματούχων.

Διαψεύδει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

To υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι «όλοι» οι ρωσικοί πύραυλοι Κρουζ που εκτοξεύθηκαν προς τη Συρία από την Κασπία Θάλασσα έπληξαν τους προκαθορισμένους στόχους τους, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

«Σε αντίθεση με το (αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο) CNN εμείς δε μιλάμε επικαλούμενοι ανώνυμες πηγές» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, μετέδωσε το Interfax.

«Δημοσιοποιούμε την εκτόξευση των πυραύλων και τους στόχους που έπληξαν» τόνισε ο ίδιος.

Τηλεφωνική συνδιάλεξη Λαβρόφ – Κέρι

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση στη Συρία σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Οι δύο υπουργοί συνομίλησαν σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμός στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και επισήμαναν την αναγκαιότητα να αποφευχθούν περιστατικά εμπλοκών στον εναέριο χώρο της Συρίας όπου η Ρωσία και ένας διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις, επισήμανε το υπουργείο.

Κάρτερ: H Ρωσία θα υποστεί σύντομα “ανθρώπινες απώλειες”

Η Ρωσία θα υποστεί σύντομα ανθρώπινες «απώλειες» στη Συρία, όπου έχει εμπλακεί στρατιωτικά, τασσόμενη στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Άστον Κάρτερ.

«Αναμένω ότι στις επόμενες ημέρες η Ρωσία θα αρχίσει να έχει (ανθρώπινες) απώλειες» τόνισε ο Κάρτερ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ, που παραχώρησε στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας των 28 κρατών μελών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ρωσία έχει ενταχθεί σε λάθος στρατόπεδο στη Συρία και προέτρεψε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να ευθυγραμμιστεί με τη στρατηγική των ΗΠΑ στο θέμα της Συρίας, που προτάσσει την αποχώρηση του Άσαντ.

Το χειρότερο, σύμφωνα με τον Κάρτερ, είναι ότι η Μόσχα ενήργησε με ανεύθυνο τρόπο εγείροντας κίνδυνο μιας στρατιωτικής εμπλοκής με τα αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που πολεμά το Ισλαμικό Κράτος.

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ από ένα πολεμικό πλοίο που πλέει στην Κασπία Θάλασσα χωρίς να έχουν προειδοποιήσει έγκαιρα και (οι πύραυλοι) προσέγγισαν σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ένα από τα μη επανδρωμένα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη μας» είπε ο Κάρτερ.

«Εξαπέλυσαν μια χερσαία επίθεση μαζί με τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, υπό το πρόσχημα ότι επεμβαίνουν για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος» κατηγόρησε τη Μόσχα.

«Διαπιστώνουμε μια ολοένα και μεγαλύτερη ερασιτεχνική συμπεριφορά από τις ρωσικές δυνάμεις. Παραβίασαν τον τουρκικό εναέριο χώρο… Εκτόξευσαν πυραύλους από την Κασπία Θάλασσα χωρίς καμία προειδοποίηση» υπογράμμισε ο Κάρτερ μετά το πέρας των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα