Συρία: 11 οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν – Με αντίποινα απειλεί η Τεχεράνη

Διαβάζεται σε 3'
Το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, μετά την ισραηλινή επίθεση
Το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, μετά την ισραηλινή επίθεση (SANA via AP)

Στους 11 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την ισραηλινή επίθεση κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό, με Ιρανούς αξιωματούχους να διαμηνύουν πως “θα απαντήσουν αποφασιστικά”.

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα εναντίον του προξενείου του Ιράν στη Δαμασκό, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δημοσιοποίησε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

“Ο απολογισμός των ισραηλινών πληγμάτων στο προξενικό γραφείο της ιρανικής πρεσβείας ανέρχεται σε 11 νεκρούς: οκτώ Ιρανούς, δύο Σύρους και έναν Λιβανέζο“, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία. Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν άμαχοι μεταξύ των νεκρών.

Πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας ανέφεραν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ο Ρεζά Ζαχεντί, ηγετικό στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης.

Για “στοχευμένη επίθεση” με σκοπό τη δολοφονία του υψηλόβαθμου διοικητή της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, Μοχαμάντ Ρεζά Ζαχεντί, έκαναν λόγο τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης με την Τεχεράνη να διαμηνύει πως την ευθύνη για τις συνέπειες, που θα ακολουθήσουν, θα ανήκει στο Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στη Δαμασκό, Χοσεΐν Ακμπαρί, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα απαντήσει αποφασιστικά» στο πλήγμα από το οποίο σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, μεταξύ αυτών δύο διοικητές των ειδικών δυνάμεων. Το κτίριο «χτυπήθηκε από έξι πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από μαχητικά F-35», είπε σε δημοσιογράφους ο Ακμπαρί.

Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία
Ισραηλινά πλήγματα στη Συρία AP Photo Omar Sanadiki

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά, που πρόσκειται στο Ιράν, προειδοποίησε επίσης ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» μετά τον θάνατο αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης.

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ «ενημέρωσαν απευθείας» το Ιράν πως δεν είχαν «καμιά ανάμιξη», ούτε διέθεταν ενημέρωση εκ των προτέρων, για την αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στη Δαμασκό, όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο οποίος επικαλείται πηγή του στην αμερικανική κυβέρνηση.

Από την πυραυλική επίθεση καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το προξενικό γραφείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κτίριο της ιρανικής πρεσβείας, στην πρόσοψη του οποίου υπάρχει ένα τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Σουλεϊμανί, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή ο οποίος δολοφονήθηκε από αμερικανικό drone στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πέμπτη επιδρομή μέσα σε οκτώ ημέρες στη Συρία, όπου το Ιράν και οι σύμμαχοί του στηρίζουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη γειτονική Συρία, εναντίον θέσεων του καθεστώτος, φιλοϊρανικών οργανώσεων –όπως της Χεζμπολάχ– και ιρανικών στρατιωτικών στόχων από την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, το 2011. Τα πλήγματα εντάθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολάχ και του Ιράν.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν – το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ – να ενισχύσει την παρουσία του στη γειτονική χώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα