Παγκόσμια ανησυχία για το Ιράν που απειλεί με απάντηση – “Οι εχθροί μας θα το μετανιώσουν”

Διαβάζεται σε 4'
Παγκόσμια ανησυχία για το Ιράν που απειλεί με απάντηση – “Οι εχθροί μας θα το μετανιώσουν”
Iranian Army via AP

Το χτύπημα του Ισραήλ στη Δαμασκό έχει φέρει τεράστια ανησυχία για την απάντηση του Ιράν. Σε ετοιμότητα οι ΗΠΑ.

Εντείνεται η ανησυχία για ενδεχόμενο ευρείας χτύπημα του Ιράν, ως απάντηση στην  ισραηλινή επίθεση στη Συρία που σκότωσε ανώτατους Ιρανούς διοικητές. Σε νεότερη δήλωση το Σάββατο, η Τεχεράνη εξαπέλυσε νέες απειλές πως “ο εχθρός θα μετανιώσει» για τις δολοφονίες των φρουρών στη Συρία”.

Συγκεκριμένα, το Ιράν προειδοποιεί για αντίποινα μετά τον θάνατο επτά Φρουρών της Επανάστασης σε επίθεση στη Δαμασκό, με τον αρχηγό του στρατού να λέει ότι οι εχθροί της χώρας του θα “μετανιώσουν” για τις δολοφονίες για την αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας στη συριακή πρωτεύουσα, για την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ, που όμως δεν έχει σχολιάσει.

Η επίθεση ισοπέδωσε το προξενικό παράρτημα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, σκοτώνοντας επτά μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Η απάντηση του Ιράν “θα πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή, με την απαραίτητη ακρίβεια και σχεδιασμό, και με τη μέγιστη ζημιά στον εχθρό, ώστε να μετανιώσει για την ενέργειά του”, δήλωσε ο αρχηγός του επιτελείου Μοχάμαντ Μπαγκερί το Σάββατο, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά την ομιλία του σε τελετή στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν.

Εκεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κόσμος συγκεντρώθηκε φωνάζοντας “κάτω το Ισραήλ, κάτω οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Την Παρασκευή, ο αρχηγός του IRGC στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «δεν μπορεί να ξεφύγει από τις συνέπειες» του χτυπήματος στη Δαμασκό.

Σε συναγερμό οι ΗΠΑ

Για τον ίδιο λόγο, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και προετοιμάζονται για μια “σημαντική” επίθεση από το Ιράν που θα μπορούσε να σημειωθεί άμεσα.

Όπως δήλωσε στο CNN, ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης, οι ΗΠΑ πιστεύουν επί του παρόντος ότι μια επίθεση από το Ιράν είναι “αναπόφευκτη” -μια άποψη που συμμερίζονται οι Ισραηλινοί ομόλογοί τους. Οι δύο κυβερνήσεις εργάζονται με ταχείς ρυθμούς, εκτιμώντας πως επίθεση του Ιράν θα μπορούσε να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους – και ότι τόσο τα αμερικανικά όσο και τα ισραηλινά περιουσιακά στοιχεία και το προσωπικό κινδυνεύουν να στοχοποιηθούν.

Τα σενάρια που εξετάζουν

Ένα άμεσο χτύπημα στο Ισραήλ είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια για τα οποία προετοιμάζεται η κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς θα οδηγήσει σε κλιμάκωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Μέση Ανατολή. Ένα τέτοιο χτύπημα θα μπορούσε να οδηγήσει στη διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς σε μια μεγαλύτερη περιφερειακή σύγκρουση – κάτι που ο Μπάιντεν επιδιώκει εδώ και καιρό να αποφύγει.

Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που οι Ιρανοί πληρεξούσιοι επιτέθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ ακολούθησε μια περίοδος σχετικής σταθερότητας. Η μοναδική εξαίρεση ήρθε την Τρίτη, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στη φρουρά al-Tanf στη Συρία. Η κινητικότητα αυτή, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας προήλθε από Ιρανούς πληρεξούσιους, έγινε μετά το ισραηλινό χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό.

“Διαβεβαιώνουμε ότι η al-Tanf δεν ήταν ο στόχος του μη επανδρωμένου αεροσκάφους” δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. “Δεδομένου ότι δεν μπορούσαμε να προσδιορίσουμε άμεσα τον στόχο και για λόγους ασφαλείας για τις ΗΠΑ και τους εταίρους του συνασπισμού, το drone καταρρίφθηκε”.

Το περιστατικό σημειώθηκε μετά την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Δαμασκό τη Δευτέρα, αν και εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων δήλωσε στο CNN ότι οι πληροφορίες τους έδειξαν πως το κτίριο δεν ήταν προξενείο.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμα πλήγματα σε στόχους που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, στοχεύοντας συχνά σε αποστολές όπλων που προορίζονταν για τη Χεζμπολάχ. Όμως, η στοχοποίηση της ίδιας της πρεσβείας σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση, καθώς οι πρεσβείες θεωρούνται ότι βρίσκονται υπό την κυριαρχία των εθνών που εκπροσωπούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα