Λευκορωσία: Ανεξάρτητα ΜΜΕ τιμούν τους φυλακισμένους δημοσιογράφους με κενές σελίδες

Λευκορωσία: Ανεξάρτητα ΜΜΕ τιμούν τους φυλακισμένους δημοσιογράφους με κενές σελίδες
Η Alina Krus, 26 ετών, κρατά μια αφίσα στο μέρος που πέθανε ένας διαδηλωτής, εν μέσω των συγκρούσεων στο Μινσκ, 12 Αυγούστου 2020 λέγοντας: "Είναι τα γενέθλιά μου σήμερα. Έκανα μια ευχή να μην σκοτωθεί κανείς. Είμαστε ειρηνικοί άνθρωποι. Αρκετά με τη βία, σας παρακαλώ". Η Krus λέει ότι είναι η πρώτη της φορά που διαμαρτύρεται στο δρόμο - δεν μπορούσε να μείνει σπίτι και να γιορτάσει τα γενέθλιά της, ενώ ξέρει τόσα άτομα κρατούνται άδικα από τις αρχές. AP

Περισσότεροι από 60 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Λευκορωσία, αφού κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του νόμου της χώρας για μαζικές συγκεντρώσεις. Σφοδρές αντιδράσεις.

Μερικά από τα κορυφαία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης της Λευκορωσίας άφησαν τις εικόνες στις αρχικές τους σελίδες κενές, τιμώντας τους φυλακισμένους δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν με φυλάκιση, επειδή ασκούσαν το επάγγελμά τους.

Στις κενές εικόνες των εξωφύλλων, κάποιες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν επίσης την αντίστοιχη ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκαν στον φωτορεπόρτερ που θα κάλυπτε το θέμα, όπως για παράδειγμα στο εξώφυλλο της αγγλόφωνης έκδοσης του Belsat:

“Θα έπρεπε να υπήρχε μια φωτογραφία εδώ. Οι φωτορεπόρτερς Ουλάντ Χρίντζιν και Αλυάκσανδ Βασούκοβιτς καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 11 ημερών”, διαβάζουμε στην κύρια εικόνα στον ιστότοπο του Belsat – πολωνικό δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι που απευθύνεται στη Λευκορωσία.

Η αρχική σελίδα της αγγλόφωνης Belsat, 17 Σεπτεμβρίου 2020. screenshot/belsat.eu


Ορισμένα από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης που εμφάνισαν κενά εξώφυλλα στις αρχικές τους σελίδες, συμπεριλαμβανομένης της υπηρεσίας Radio Free Europe / Radio Liberty στη Λευκορωσία, δημοσίευσαν επίσης άρθρα που αναφέρουν ότι ο Χρίντζιν συνελήφθη στο Μινσκ στις 13 Σεπτεμβρίου.

Ο φωτογράφος ήταν ανταποκριτής της οργάνωσης Radio Free Europe / Radio Liberty κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού των ΗΠΑ που παρέχει ειδήσεις σε χώρες, όπου η ελεύθερη ενημέρωση απαγορεύεται από τις κυβερνήσεις – στο Μινσκ πριν του αφαιρεθεί η διαπίστευσή του στις 29 Αυγούστου.

Ο φωτορεπόρτερ Βασούκοβιτς, συνελήφθη επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ.

Τα άρθρα ανέφεραν ότι οι άνδρες καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 11 ημερών στις 16 Σεπτεμβρίου αφού “κρίθηκαν ένοχοι για παραβίαση του νόμου της Λευκορωσίας για μαζικές συγκεντρώσεις”, σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews.

Ένας τρίτος άνδρας, ένας φίλος των δύο φωτογράφων, ο Γιαχόρ Καλγαχίν, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 540 ρούβλια (177 ευρώ) από το περιφερειακό δικαστήριο με την ίδια κατηγορία, σύμφωνα με τα άρθρα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), μια ΜΚΟ που υποστηρίζει την ελευθερία του Τύπου, δήλωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι πάνω από 60 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν στη Λευκορωσία και τουλάχιστον σε 19 είχαν στερήσει τις διαπιστεύσεις τους.

Η αστυνομία στο Μινσκ συνέλαβε περίπου 50 δημοσιογράφους μέσα σε λίγες ώρες το απόγευμα της 27ης Αυγούστου, με ένα πρώτο κύμα συλλήψεων στην πλατεία Svoboda, όπου οι δημοσιογράφοι είχαν συγκεντρωθεί πριν από μια αντικυβερνητική διαδήλωση, σύμφωνα με την RSF.

Στις 13 Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές κάλεσαν τον αυταρχικό Πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραιτηθεί, διαδηλώνοντας στο Μινσκ, ενώ οι διαδηλώσεις έχουν εισέλθει στην έκτη εβδομάδα τους.

Διαδήλωση 13 Σεπτεμβρίου, Μινσκ, Λευκορωσία. AP

Η αναταραχή ξέσπασε στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου που υποτίθεται πως ο δικτάτορας Λουκασένκο κέρδισε την έκτη θητεία του με υποστήριξη 80%, αλλά η αντιπολίτευση και πολύ μεγάλη μερίδα των πολιτών καταγγέλουν το εκλογικό αποτέλεσμα ως πλαστό.

Το κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε στις 17 Σεπτεμβρίου για την επιβολή κυρώσεων στον Λουκασένκο για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του και τη βία που διαπράχθηκε εναντίον διαδηλωτών.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα