Λίβανος: Ενισχυμένη η Χεζμπολάχ - Τρίτη φορά πρωθυπουργός ο Χαρίρι

Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στο βάθος της οθόνης, στις εκλογές του Λιβάνου
Ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα στο βάθος της οθόνης, στις εκλογές του Λιβάνου AP

Η σιιτική πολιτική οργάνωση Χεζμπολάχ επιδιώκει να ενισχύσει τη παρουσίας της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, αφού αναμένεται να αναλάβει τρία υπουργεία που θα διασφαλίσουν το πολιτικό της κεφάλαιο - Ο Σάαντ αλ Χαρίρι, υποστηριζόμενος από τη δύση, εξασφάλισε τη πλειοψηφία της Βουλής για τη θέση του πρωθυπουργού

Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ σκοπεύει να επεκτείνει τον παραδοσιακά περιφερειακό του ρόλο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και να λάβει μια πιο κεντρική θέση στη νέα κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.

Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κέρδισαν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο του Λιβάνου και αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να σχηματιστεί με πρωθυπουργό τον στηριζόμενο από τη Δύση σουνίτη Σάαντ αλ Χαρίρι, ο οποίος όμως είναι αποδυναμωμένος καθώς έχει χάσει το ένα τρίτο των βουλευτών του.

ADVERTISING

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου απέδειξαν ότι το πολιτικό πεδίο στον Λίβανο κλίνει προς τη Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια.

«Η Χεζμπολάχ θα ενισχύσει την παρουσία της περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν», δήλωσε ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος. «Μέχρι τώρα είχε δύο υπουργούς. Τώρα θα έχει τρεις», πρόσθεσε.

Η σιιτική οργάνωση, η οποία μέχρι στιγμής κατείχε περιφερειακά υπουργεία, θα ζητήσει να αναλάβει πιο σημαντικά υπουργεία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό και άλλες πηγές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.

Ωστόσο οποιαδήποτε διεύρυνση του ρόλου της οργάνωσης στην κυβέρνησης ενδέχεται να εγείρει νέα ερωτήματα από τη Δύση αναφορικά με την πολιτική της στον Λίβανο. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει τη Χεζμπολάχ στόχο στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που ακολουθούν για την αντιμετώπιση του Ιράν, αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την κίνηση αυτή χαιρέτισαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, οι οποίοι θεωρούν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ περιφερειακή απειλή.

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ με πανό υπέρ του ηγέτη της Χασάν Νασράλα
Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ με πανό υπέρ του ηγέτη της Χασάν Νασράλα AP

Εξάλλου ο Λίβανος είναι μια χώρα που λαμβάνει σημαντική βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της και ο στρατός της εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.

Παράλληλα αναλυτές αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα συσφίξει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτό ενδέχεται να υπονομεύσει τη δεδηλωμένη πολιτική της περιφερειακής ουδετερότητας που ακολουθεί η Βηρυτός.

Παρόλο που το οπλοστάσιό της καθιστά τη Χεζμπολάχ την πιο ισχυρή οργάνωση στον Λίβανο, μέχρι τώρα πάντα περιόριζε τον ρόλο της στους κρατικούς θεσμούς και στο παρελθόν έχει αρνηθεί να αναλάβει υπουργεία που δικαιούνταν, τα οποία προσέφερε σε συμμάχους της.

Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση της, εκτιμά ο αξιωματούχος, αν και προσθέτει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου.

Στην απερχόμενη κυβέρνηση η οργάνωση είχε αναλάβει τα υπουργεία Νεότητας και Άθλησης και αυτό της Βιομηχανίας. Μια άλλη πηγή που έχει γνώση των εσωτερικών διεργασιών στη Χεζμπολάχ σημειώνει ότι τώρα επιθυμεί να αναλάβει τα υπουργεία Δημοσίων Έργων, το Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Επικοινωνιών. Στόχος είναι με αυτά τα υπουργεία παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες να ενισχύσει το πολιτικό της κεφάλαιο.

Η Χεζμπολάχ δεν θα ζητήσει να αναλάβει κάποιο από τα μεγάλα υπουργεία --όπως το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Άμυνας ή το Εξωτερικών—όμως θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών να παραμείνει στο σιιτικό κίνημα Αμάλ, στενό της συνεργάτη.

Η Χεζμπολάχ και τα κινήματα που τη στηρίζουν κέρδισαν τουλάχιστον 70 από τις συνολικά 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου
Το κοινοβούλιο του Λιβάνου AP


Ο σουνίτης Σαάντ αλ-Χαρίρι εξασφάλισε την πλειοψηφία της Βουλής

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι αναμένεται να γίνει για τρίτη φορά πρωθυπουργός του Λιβάνου αφού εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών κατά τις επίσημες διαβουλεύσεις στο Σώμα σήμερα Πέμπτη και πρόκειται να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Η θέση του πρωθυπουργού καταλαμβάνεται από έναν σουνίτη μουσουλμάνο με βάση το σύστημα κατανομής των εξουσιών στη χώρα και ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Χαρίρι είναι το φαβορί μεταξύ των σουνιτών πολιτικών παρότι έχασε περισσότερους από το ένα τρίτο των βουλευτών του στις εκλογές της 6ης Μαϊου.

Ο Αούν αναμένεται να ολοκληρώσει σήμερα τις συναντήσεις με τους βουλευτές. Απαιτείται να ορίσει τον υποψήφιο με τη μεγαλύτερη υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών.

Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού αναμένεται ότι θα αντανακλά τις πολιτικές θέσεις της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, οι οποίοι υποστηρίζουν την κατοχή όπλων από την σιιτική οργάνωση. Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της απέσπασαν τουλάχιστον 70 από τις 128 έδρες του κοινοβουλίου.

Ο σουνίτης πολιτικός Σαάντ αλ-Χαρίρι
Ο σουνίτης πολιτικός Σαάντ αλ-Χαρίρι AP

Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας έκαναν έκκληση για τον γρήγορο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης με στόχο την αναζωογόνηση της οικονομίας και την αντιμετώπιση του μη βιώσιμου δημοσίου χρέους.

Αλλά όπως και το απερχόμενο υπουργικό συμβούλιο, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να συμβιβάσει τα συμφέροντα όλων των μεγάλων κομμάτων της χώρας και γι αυτό μπορεί να χρειαστεί χρόνος.

Η Χεζμπολάχ, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, σκοπεύει να εξασφαλίσει τρεις θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού, αύξηση σε σχέση με τις δύο που κατείχε στο απερχόμενο 30μελές υπουργικό συμβούλιο, όπως είπε στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος που γνωρίζει το σκεπτικό της οργάνωσης.

Χθες Τετάρτη η Βουλή επανεξέλεξε πρόεδρο του Σώματος τον σύμμαχο της Χεζμπολάχ σιίτη πολιτικό Ναμπίχ Μπέρι ανανεώνοντας τη θητεία του στη θέση αυτή που κατέχει από το 1992. Ένας άλλος σύμμαχος της Χεζμπολάχ, ο Έλι Φερζλί, εξελέγη αντιπρόεδρος.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Εκλογές στον Λίβανο: Θρίαμβος για τη Χεζμπολάχ - Ανησυχία από τη Σαουδική Αραβία

Εκλογές στον Λίβανο: Ανεπίσημα αποτελέσματα δίνουν στη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της τις μισές έδρες

Νέες κυρώσεις ΗΠΑ και χωρών του Κόλπου στην ηγεσία της Χεζμπολάχ

Λίβανος: Χαμηλό ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες βουλευτικές εκλογές των τελευταίων εννέα ετών

Λίβανος: Στις κάλπες οι πολίτες έπειτα από εννιά χρόνια

SHARE:

24Media Network