Λίβανος: Επέστρεψαν στους δρόμους οι διαδηλωτές για μία “εβδομάδα οργής”

Λίβανος: Επέστρεψαν στους δρόμους οι διαδηλωτές για μία “εβδομάδα οργής”
Διαδηλωτές στο Λίβανο AP

Από τις 17 Οκτωβρίου ο Λίβανος συγκλονίζεται από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στην παραίτηση του πρωθυπουργού.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές στον Λίβανο επέστρεψαν σήμερα στους δρόμους για «μία εβδομάδα οργής», όπως την χαρακτήρισαν, με την ελπίδα να ασκήσουν πίεση στους πολιτικούς ηγέτες της χώρας.

Ο Λίβανος συγκλονίζεται από τις 17 Οκτωβρίου από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, οι οποίες οδήγησαν στα τέλη του ίδιου μήνα στην παραίτηση του πρωθυπουργού Σάαντ αλ Χαρίρι.

Έπειτα από ένα διάλλειμα αρκετών εβδομάδων, η αδυναμία των πολιτικών ηγετών της χώρας να σχηματίσουν κυβέρνηση και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση αναζωπύρωσαν τις διαδηλώσεις.

«Αρκετά!», φώναξε ένας διαδηλωτής. Άλλοι έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων με στόχο να κλείσουν κεντρικές οδικές αρτηρίες στη Βηρυτό και να εμποδίσουν τους ανθρώπους να πάνε στις δουλειές τους.

Για ακόμη μία φορά ο στρατός και η αστυνομία του Λιβάνου είχαν αναπτυχθεί σε μια προσπάθεια να ανοίξουν και πάλι τους δρόμους.

Τον Δεκέμβριο ο Λιβανέζος πρόεδρος Μισέλ Αούν ζήτησε από τον Χασάν Ντίαμπ, έναν καθηγητή πανεπιστημίου και πρώην υπουργό, να σχηματίσει νέα κυβέρνηση έπειτα από διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα.

Όμως μέχρι στιγμής ο Ντίαμπ δεν έχει καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνησης εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

«Δώσαμε στον Ντίαμπ μερικές εβδομάδες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Τώρα αυτό τελείωσε, θα επιστρέψουμε στους δρόμους», τόνισε ένας διαδηλωτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα