Λίβανος και Ισραήλ άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους

Λίβανος και Ισραήλ άρχισαν τις διαπραγματεύσεις για τα θαλάσσια σύνορά τους
H βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Νακούρα όπου διεξάγονται οι συνομιλίες μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους AP

Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σε μια βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Νακούρα, στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται με μεσολάβηση των ΗΠΑ.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες που επισήμως εξακολουθούν να βρίσκονται σε πόλεμο, συναντήθηκαν σήμερα για άνευ προηγουμένου συνομιλίες με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους, δήλωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Οι συνομιλίες, οι οποίες διεξάγονται σε μια βάση των Ηνωμένων Εθνών στη Νακούρα, στα χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, γίνονται με μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες άσκησαν πιέσεις επί τρία χρόνια για να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση αυτή.

Δύο λιβανικά στρατιωτικά ελικόπτερα εθεάθησαν να φέρνουν στη συνάντηση τη λιβανική αντιπροσωπεία. Επικεφαλής της λιβανικής ομάδας αναμένεται να είναι ένας στρατιωτικός και της ισραηλινής πλευράς ο γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας.

Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παρουσία αμερικανικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή Ντέιβιντ Σένκερ.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών είναι προγραμματισμένη ομιλία του Ειδικού Συντονιστή του ΟΗΕ για τον Λίβανο Γιαν Κούμπις, σύμφωνα με πηγή του ΟΗΕ.

Δεν επιτρέπεται η παρουσία εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης στη βάση του ΟΗΕ όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Η επίτευξη συμφωνίας για τη διεξαγωγή των συνομιλιών ανακοινώθηκε εβδομάδες αφού οι ΗΠΑ αύξησαν την πίεση στους συμμάχους της υποστηριζόμενης από το Ιράν λιβανικής Χεζμπολάχ επιβάλλοντας κυρώσεις σε υψηλόβαθμους πολιτικούς συμμάχους της στο κονοβούλιο.

Η Χεζμπολάχ υποστηρίζει πως οι συνομιλίες δεν αποτελούν ένδειξη ειρήνευσης με το Ισραήλ. Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ δήλωσε επίσης πως οι προσδοκίες θα πρέπει να είναι ρεαλιστικές.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα