LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την Ουκρανία

default image

Διεθνής συναγερμός για την Ουκρανία. Πυρετός διαβουλεύσεων για την εκεχειρία, νέες συγκρούσεις και ελεύθεροι σκοπευτές στο κέντρο του Κιέβου (Pics + Vid)

Νέες συγκρούσεις ανάμεσα στην αστυνομία και τους διαδηλωτές στο Κίεβο.

Στους 41 έφτασαν συνολικά οι νεκροί. 15 οι νεκροί μόνο σήμερα, όπως αναφέρει το Reuters. Συγκεχυμένες πληροφορίες μεταδίδονται από τα διεθνή δίκτυα για πάνω από 30 νεκρούς με τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι και τον αυχένα.

Το πρωί της Πέμπτης εκδηλώθηκαν νέες αιματηρές συγκρούσεις στην Πλατεία Ελευθερίας στο Κίεβο. Ασθενοφόρα μεταφέρουν συνεχώς τραυματίες.

Πληροφορίες υπάρχουν για δέκα νεκρούς μέσα σε ξενοδοχείο και για άλλα οχτώ πτώματα πάνω στην πλατεία την ώρα που μαίνονται οι μάχες. Χρησιμοποιούνται αυτόματα όπλα και ελεύθεροι σκοπευτές, ενώ ο στρατός έχει λάβει ρητές εντολές να ανοίξει πυρ.

287 άνθρωποι νοσηλεύονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε του ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Πολλοί είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αστυνομία προσπαθεί να δημιουργήσει γραμμές ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τέσσερις νέοι μικρότεροι των 18 ετών και δύο αλλοδαποί περιλαμβάνονται στους τραυματίες από τις συγκρούσεις χθες το βράδυ στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν νωρίς το πρωί τον αστυνομικό κλοιό στην Πλατεία της Ανεξαρτησίας ανακαταλαμβάνοντας τη πλατεία-σύμβολο του ουκρανικού κινήματος αμφισβήτησης.

Πολλοί από τους διαδηλωτές έχουν όπλα. Δεκάδες είναι και οι “αγνοούμενοι”, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί.

Μετά το ξέσπασμα των τελευταίων συγκρούσεων οι Ουκρανοί αθλητές ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι.

Το βράδυ της Τετάρτης και εξαιτίας των κυρώσεων με τις οποίες απείλησε η Δύση, ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς, κήρυξε “ανακωχή” με την αντιπολίτευση κάτι που όμως, όπως φαίνεται, δεν οδηγεί ακόμα στο τερματισμό του αιματοκυλίσματος.

Διαβάστε το άρθρο της Μαρίας Καρχιλάκη για το τι κρύβεται πίσω από την κρίση στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πως στέλνει τρεις κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίεβο ενώ τόσο οι Βρυξέλλες όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, απείλησαν με κυρώσεις.

Πριν την εκεχειρία η κρατική ασφάλεια είχε αναγγείλει εκστρατεία για την αντιμετώπιση της “τρομοκρατίας”. Ο Γιανούκοβιτς επιστράτευσε αλεξιπτωτιστές για τη φύλαξη δημοσίων κτιρίων, ενώ ερωτήματα προκάλεσε η απόφασή του να αντικαταστήσει τον αρχηγό του στρατού.

Αβυσσαλέο προβάλλει πλέον το ρήγμα που απειλεί να οδηγήσει την Ουκρανία σε διχοτόμηση, ύστερα από τη “Μαύρη Τρίτη” που μετέτρεψε το κέντρο του Κιέβου σε πραγματικό πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 26 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σ’ ένα εικοσιτετράωρο εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Ο εθνικός διχασμός της μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας των 46 εκατομμυρίων κατοίκων προκαλεί γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να ετοιμάζεται για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του προέδρου Βικτόρ Γιανούκοβιτς και τη Ρωσία να καταγγέλλει την αντιπολίτευση για “απόπειρα πραξικοπήματος”.

 

Την ίδια ώρα ο Ομπάμα διαψεύδει ότι αιτία της κρίσης είναι η κακή σχέση ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Μόσχα

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέρριψε την “εικασία” οι κρίσεις που αναβιώνουν σε διάφορες περιοχές όπως η Ουκρανία, αλλά και η συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση στη Συρία είναι μια αντανάκλαση των δυσχερειών που υπάρχουν μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη λήξη της συνόδου κορυφής της Βόρειας Αμερικής ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών διαφώνησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο.

“Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Ομπάμα. “Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά”, είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καταδικάζοντας τη βία που προκάλεσε το θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο ο Ομπάμα αντέδρασε πολύ προσεκτικά στην ανακοίνωση της εκεχειρίας, που κηρύχτηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι μπορεί η εκεχειρία “να κρατήσει”, αλλά τελικά η Ουκρανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

“Η ελπίδα μου είναι ότι μια εκεχειρία μπορεί να διατηρηθεί , αλλά (…) τελικά η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για να διασφαλίσει ότι θα στραφούν προς ένα είδος κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ακόμη και αν είναι προσωρινή, που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε σε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές, έτσι ώστε να εκφραστεί σωστά η βούληση του λαού της Ουκρανίας χωρίς το χάος που έχουμε δει στους δρόμους”, δήλωσε ο Ομπάμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα