Λιβύη: 44 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έναν μήνα μαχών

Λιβύη: 44 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έναν μήνα μαχών

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συνοικίες αλ Σάμπρι και Σουγκ αλ Χουτ, τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη Βεγγάζη

Τουλάχιστον 44 στρατιώτες των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στον Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, σκοτώθηκαν μέσα σε έναν μήνα μαχών με μέλη τζιχαντιστικών οργανώσεων στη Βεγγάζη, όπως δήλωσε μια ιατρική πηγή στην πόλη αυτή.

Οι στρατιώτες σκοτώθηκαν στις συνοικίες αλ Σάμπρι και Σουγκ αλ Χουτ, τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη Βεγγάζη, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χάνι αλ Αρίμπι, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της μη αναγνωρισμένης από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνησης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία στη Λιβύη: η λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με έδρα την Τρίπολη, την οποία αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, και μια δεύτερη, μη αναγνωρισμένη, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με την οποία έχει δεσμούς ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ.

Ένας εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού την ίδρυση του οποίου είχε ανακηρύξει ο Χάφταρ, ο Χαλίφα αλ Αμπίντι, έκανε λόγο από την πλευρά του χθες για μια «σημαντική προέλαση», προσθέτοντας ότι οι «τρομοκράτες» βρίσκονται πλέον πολιορκημένοι σε μια περιοχή έκτασης 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Δεν δόθηκε κανένας απολογισμός για τις απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών.

Ο στρατάρχης Χάφταρ κάλεσε τους στρατιώτες του αυτή την εβδομάδα να επιτείνουν τις προσπάθειές τους για να «απελευθερώσουν πλήρως την πόλη της Βεγγάζης από τους τρομοκράτες».

Από την άνοιξη του 2014 ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός διεξάγει έναν πόλεμο χωρίς ανάπαυλα εναντίον τζιχαντιστικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων φερόμενων ως μελών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και άλλων τζιχαντιστών που θεωρούνται προσκείμενοι στην αλ Κάιντα.

Στα τέλη του Μαΐου η Άνσαρ Ασαρία, η οποία χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη «διάλυσή» της, παραδεχόμενη εμμέσως ότι υπέστη μεγάλη φθορά στον πόλεμο με τις δυνάμεις του Χάφταρ.

Αυτή η οργάνωση, που θεωρείται πως συνδέεται με την αλ Κάιντα, κατηγορήθηκε από την Ουάσινγκτον ότι βρισκόταν πίσω από την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2012 εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη, η οποία στοίχισε τη ζωή του πρεσβευτή Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών Αμερικανών.

Η Λιβύη παραμένει παραδομένη στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Mohammed el-Shaiky)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Isis
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αυτές είναι οι πιο επικίνδυνες χώρες του κόσμου

Λιβύη: Δεκάδες τζιχαντιστές νεκροί από αμερικανικούς βομβαρδισμούς

Λιβύη: Βομβιστής αυτοκτονίας σκότωσε επτά άτομα στη Βεγγάζη

SHARE:

24Media Network