Λιβύη: Ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Αίγυπτο για “λόγους ασφαλείας”

Λιβύη: Ανέστειλε τη λειτουργία της πρεσβείας της στην Αίγυπτο για “λόγους ασφαλείας”
Σημαία της Λιβύης ASSOCIATED PRESS

Η διπλωματική αποστολή "αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεωτέρας διαταγής" ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook η πρεσβεία της Λιβύης.

Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έκλεισε την Κυριακή (15/12) τις πόρτες της μέχρι νεωτέρας, γνωστοποίησε η ίδια με ανακοίνωσή της, επικαλούμενη λόγους ασφαλείας.

Η διπλωματική αποστολή «αναστέλλει το έργο της για λόγους ασφαλείας από την Κυριακή και μέχρι νεωτέρας διαταγής», ανέφερε στο κείμενο, που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Η πρεσβεία, που αντιπροσωπεύει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), διέψευσε με χωριστή ανακοίνωσή της ότι η αναστολή της λειτουργίας της συνδέεται με τις αυτομολήσεις στελεχών της που τάχθηκαν στο πλευρό του Χαλίφα Χάφταρ, επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ), και της ανταγωνιστικής κυβέρνησης στο Τομπρούκ με την οποία συνδέεται ο στρατάρχης.

Η ΚΕΕ από την πλευρά της ανέφερε ότι η δραστηριότητα της διπλωματικής αποστολής ανεστάλη με σκοπό να προστατευθούν οι εργαζόμενοί της, έπειτα από μια σειρά «παραβιάσεων» το τελευταίο διάστημα και απόπειρες «εκβίασης» με σκοπό την απόσπαση χρημάτων.

Δεν δόθηκε καμιά λεπτομέρεια για τις πράξεις αυτές ή το από ποιους έγιναν. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια μαζί με τις αιγυπτιακές αρχές για να τερματιστούν αυτές οι ενέργειες και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της πρεσβείας», ανέφερε η ΚΕΕ, επίσης μέσω Facebook.

Η πρεσβεία θα λειτουργήσει εκ νέου μόνο αφού υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, επέμεινε.

Η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία φέρονται να υποστηρίζουν τον στρατάρχη Χάφταρ, ενώ το Κατάρ και η Τουρκία υποστηρίζουν την ΚΕΕ.

Η ανακοίνωση της αναστολής λειτουργίας της πρεσβείας καταγράφηκε τρεις ημέρες μετά την αναγγελία του στρατάρχη, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, περί νέας «αποφασιστικής μάχης» για την κατάληψη της Τρίπολης, της έδρας της ΚΕΕ.

Η κυβέρνηση του Φάγεζ Σάρατζ από την πλευρά της διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και ότι διατηρεί τις θέσεις της νότια της πρωτεύουσας, όπου επικεντρώνονται οι μάχες από την έναρξη της επίθεσης των δυνάμεων του Χάφταρ.

Οι εχθροπραξίες, που άρχισαν τον Απρίλιο, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από χίλιους ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει τουλάχιστον 140.000 άλλους, κατά τον πιο πρόσφατο διαθέσιμο απολογισμό του ΟΗΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version