Λιβύη: Επίσημο αίτημα στην Τουρκία για στρατιωτική στήριξη

Τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, Αρχείο
Τουρκικά στρατεύματα στη Συρία, Αρχείο AP

Στήριξη από αέρα, ξηρά και θάλασσα ζήτησε και επισήμως από την Τουρκία η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, σύμφωνα με το Reuters.

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης υπέβαλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία για την παροχή στρατιωτικής στήριξης από "αέρα, ξηρά και θάλασσα", προκειμένου να αποκρούσει την επίθεση των ανατολικών δυνάμεων για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης" δήλωσε την Πέμπτη ένας αξιωματούχος από την Τρίπολη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, o αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, μίλησε μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) Φάτι Μπασάγα, ο οποίος άφησε να εννοηθεί απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα ότι δεν έχει υποβληθεί τέτοιο αίτημα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη έπειτα από αίτημα της Τρίπολης μέσα στον επόμενο μήνα.

Αντίδραση Μόσχας

Άμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην πρόθεση του Ερντογάν να στείλει στρατό στη Λιβύη.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Tass, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι εξωτερικές παρεμβάσεις δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση της κατάστασης στη Λιβύη, αλλά οι προσπάθειες για τη διευκόλυνση αναζήτησης λύσης είναι ευπρόσδεκτες.

«Όσο για την κατάσταση στη Λιβύη, σίγουρα προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Και εμείς ανησυχούμε. Επανειλημμένως έχουμε πει ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στην κρίση της Λιβύης το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία, είπε ο εκπρόσωπος του Πούτιν.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Ερντογάν, τόνισε: «Πιστεύουμε ότι η ξένη παρέμβαση δύσκολα θα συμβάλλει στην επίλυση της κατάστασης, αλλά όλες οι ενέργειες που διευκολύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης και βοηθούν στην εξεύρεση λύσης είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Η Ρωσία μπορεί να καλωσορίσει μόνο τις διεθνείς προσπάθειες».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το Κρεμλίνο είχε πληροφορίες για την παρουσία Ρώσων μισθοφόρων στη Λιβύη, ο Πεσκόφ σημείωσε: «Στην πραγματικότητα, η Λιβύη έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για μισθοφόρους από διάφορες χώρες, καθώς και για τρομοκράτες».

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία Τουρκίας Λιβύης, Λιβύη, Τουρκία, Ρωσία
SHARE:

24Media Network